Службе у приправности, јачају се бедеми уз реке

Жути метеоаларм на снази у Србији. Иако се у већини поплављених подручја вода повлачи, све надлежне службе су у приправности. Одржан је састанак Републичког штаба за ванредне ситуације у згради Владе Србије, а потом и ванредна седница Владе на којој је уведена ванредна ситуација у целој Србији. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за РТС да ће у области где се очекује изливање река бити упућено двоструко више припадника полиције. На терену је и Војска Србије и предузимају се превентивне мере. Истовремено се санира и процењује материјална штета коју је проузроковало изливање река претходних дана.

18.45 - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за РТС да ће у области где се очекује изливање река бити упућено двоструко више припадника полиције. 

18.15 - На управо завршеној седници Владе уведена је ванредна ситуација на целој територији Србије због поплава.

17.50 - Завршена седница Штаба за ванредне ситуације, почела седница Владе. 

16.45 -  Ванредна ситуација проглашена и у општини Пријепоље.

15.45 - У згради Владе Србије у 17 часова биће одржан састанак Републичког штаба за ванредне ситуације, а потом и ванредна седница Владе, саопштила је Канцеларија Владе за сарадњу с медијима.

14.50 - Велика Мораве је у Ћуприји достигла ниво од 291 центиметар и већ је на "трим стази" у градском парку, међутим, још је далеко од нивоа да прелије градски одбрамбени зид.

13.30 - За недељу и понедељак прогнозиране су нове падавине – у већини места од 10 до 30 милиметара за 24 сата, а у централним и источним крајевима локално и више.

12.10 - У краљевачкој Грдици ситуација се стабилизује, али у оближњој Сирчи без пијаће воде је 150 домаћинстава јер је због поплава пао стари висећи мост преко којег је била положена цев за снабдевање пијаћом водом.

11.50 - Штаб за ванредне ситуације Трстеника закључио је да су приоритети и даље одбрана бедема поред Западне Мораве на критичним тачкама, код изворишта "Звездан", и дела бедема који штити села са десне стране реке.

11.40 - У Ваљеву нема већих проблема са отицањем воде, упркос томе што пада киша средњег интензитета, али се предузимају превентивне мере како се у наредних пар дана не би појавили озбиљнији проблеми, речено је на седници Штаба за ванредне ситуације града Ваљева.  

11.30 - Премијер Србије Александар Вучић обишао је Лучане и у разговору са грађанима рекао да је јутрос са представницима Европске уније договорена помоћ од 1,2 милиона евра за угрожене.

09.30 - Водостаји река Саве и Дрине су у стагнацији. Сви водотоци су у својим коритима и за сада нема опасности од поплава, саопштава МУП.

Ванредна ситуација, пре увођења ванредне ситуације на целој територији Србије била је на снази у три града и 15 општина у Србији: у Чачку, Новом Пазару и Краљеву, Ариљу, Лучанима, Тополи, Пожеги, Бајиној Башти, Ивањици, Рашкој, Љигу, Рачи, Трстенику, Пријепољу и на делу територије општина: Косјерић, Нова Варош и Ћићевац.

Како је Танјугу изјавио начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, ситуација није промењена од јуче, јер је ноћас падала киша углавном слабијег интензитета.

"Оно што се најављивало од РХМЗ-а, од колега из Брисела и руске стране јесте да данас почињу јаче падавине и да ће се интензивирати вечерас од 21 сат. Од пре 48 сати је стање потпуне приправности. Сви наши тимови, тимови војске и полиције, јесу у повећаном степену приправности и ситуација се прати из сата у сат", објаснио је Марић.

На територији општине Обреновац стање је стабилно, изјавио је за Беоинфо директор "Беоком сервиса" Дарко Главаш.

Каже да је комплетан слив реке Колубаре са свим притокама у стагнацији, а да су акумулације Ровни, Кладница и Чиковац у потпуности празне и да се не очекују већи проблеми у том сливу уколико и даље буде слаб интензитет падавина.

Река Сава је у последњих 12 сати порасла четири центиметра, истакао је Главаш и додао да су наплавине које су стигле из правца Шапца на прилазима Обреновцу прочишћене.

У Чачку од јутрос у 3.00 пада киша. Током јучерашњег дана и ноћи ојачавали су се бедеми у Коњевићима дуж корита реке Чемернице, а из Штаба позивају грађане да се добровољно прикључе акцији. Сви се прибојавају нових падавина, бедеми су на неким местима натопљени од претходне кише. Ниво Чемернице опао је за шест метара, а Западне Мораве за метар. Непроходан је само путни правац Чачак–Гуча, а нема железничког саобраћаја на релацији Чачак–Пожега.

У Лучанима, Бјелица се повукла у корито, али се вода споро повлачи. Апелује се за хитну помоћ евакуисаним грађанима, и то у храни, одећи и ћебадима, а може се уплатити и новчана помоћ. Осамдесет војника је тренутно у приправности. Председница општине Лучани Весна Стамболић каже да се вода са угрожених локација у тој општини повукла и да се рашчишћава терен, али да додатну опасност представљају најаве нових великих количина кише.

Стамболићева истиче да најаве нису добре када су у питању падавине, да је за шест сати пало око 16 литара по метру квадратном и да се у наредних шест сати очекују веће количине падавина.

Саобраћај је обустављен на деоници пута Кратовска стена – Лучани због испумпавања воде из насеља Лучани, саопштили су "Путеви Србије". 

У Горњем Милановцу више мањих река направило је проблеме. Оштећене су куће, путна инфраструктура, мостови, као и градилишта на Коридору 11. Проблеми су настали и због клизишта.

Ових дана критично је било у краљевачкој Грдици где је под водом пре два дана било више од 150 домаћинстава, а ситуација се стабилизује. Вода се полако повлачи ка кориту Западне Мораве. Отицање воде је споро јер су канали пуни воде. У оближњој Сирчи без пијаће воде је 150 домаћинстава јер је због поплава пао стари висећи мост преко којег је била положена цев за снабдевање пијаћом водом.

На територији општине Врњачка Бања излила се река Западна Морава у местима уз саму реку, а под водом се налазе оранице уз реку, у дужини од око 15 километара, али нема угрожених домаћинстава.

Штаб за ванредне ситуације Трстеника закључио је да су приоритети и даље одбрана бедема поред Западне Мораве на критичним тачкама, код изворишта "Звездан" и дела бедема који штити села са десне стране реке.

Квалитет воде за пиће редовно се контролише и тренутно је добар. Због изливања Западне Мораве поплављено је девет кућа у селима Грабовац, Лозна и Богдање. 

У Мокрој Гори је срушен мост преко реке Друганчице, три моста су оштећена, евидентирано је 20 клизишта, а у прекиду је 15 локалних путних праваца. Чак 80 домаћинстава је остало без воде, због прекида два локална водовода – на Омару и Рујевцу. Ситуација у Ариљу се нормализује.

У Крушевцу је од ноћас пало седам литара кише по метру квадратном, што није утицало на пораст водостаја на рекама. Врх поплавног таласа Западне Мораве прошао је Крушевац и Ћићевац. У ћићевачким насељима Мрзеница и Трубарево, угрожено је 30 домаћинстава и 100 хектара ораница.

Вода се лагано повлачи у корито, и од јутрос је код Јасике 130 центиметара нижа од нивоа редовне одбране од поплава. Смањење прилива бележи се и на Великој Морави код Варварина, и Јужној Морави код Мојсиња, која је у границама редовне одбране од поплава. Дошло је до изливања Велике Мораве у Обрежу.

На територији општине Љиг вода из корита реке излила се у селима Штавица, Дићи, Гукош, Цветановац, Јачић, Латковић, Моравци и Липље, а поплављене су пољопривредне површине око 900 хектара и има штете на усевима.

На подручју Уба активирано је клизиште у селу Кожуар на месту Ђурђевића страна. У прекиду су путни правци у селима Совљак, Звиздар и Тврдојевац.

У Ваљеву нема већих проблема са отицањем воде, упркос томе што пада киша средњег интензитета, али се предузимају превентивне мере како се у наредних пар дана не би појавили озбиљнији проблеми.

Надлежна предузећа су стављена у стање приправности и констатовано је да брана Стубо– Ровни повољно утиче на водостај Колубаре и да је у функцији заштите од поплава града Ваљева.

Водостај на реци Топлици у Прокупљу је испод нивоа редовне одбране и за сада нема опасности од поплаве, изјавио је председник те општине Мирољуб Пауновић.

Наводи да се, према прогнози метеоролога, очекују падавине од 30 до 50 литара по квадратном метру, због чега ће штаб стално пратити ситуацију и бити максимално мобилан.

Уколико водостај драстично порасте обезбеђено је 10.000 пластичних врећа са песком, како би се заштитили објекти и пољопривредно земљиште", рекао је Пауновић.

Према његовим речима, водостај је висок и поплава је спречена захваљујући превентивним радовима који су крајем 2015. и почетком 2016. године изведени на приобаљу Топлице.

У Рашкој, у насељу Милатковићи, река Рашка је пробила насип и поплавила оранице у приобаљу.

У Новом Пазару пада киша умереног интензитета, али су реке на нивоу пролећних водотокова, јавља дописник РТС-а. Снабдевање струјом није угрожено, али воде нема у другој и трећој висинској зони, где су упућене цистерне са водом.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић обишао је домаћинства угрожена поплавама у Новом Пазару и том приликом захвалио војсци и полицији на свему што раде за грађане Србије.

Због високог водостаја излила се Велика Морава у близини Параћина и преплавила део пута који је затворен за саобраћај. Проблеме је направио и снег. Због пуцања далековода, на Тари је без струје и даље 300 домаћинстава. Електромонтери су на терену.

Велика Мораве, је у Ћуприји достигла ниво од 291 центиметар и већ је на "трим стази" у градском парку, али далеко од нивоа да прелије градски одбрамбени зид.

Морава је код моста у Ћуприји потопила летњу плажу са тушевима, врбаке и део уз летњи базен на левој обали, али понегде и део ораница уз десну обалу у правцу Јагодине.

Саобраћај је од синоћ прекинут на локалним путу Параћин–Чепур–Рашевица, на деоници код Чепура.

На територији Шумадије пада слаба киша и реке су у својим коритима. У Тополи и Рачи, у којима је проглашена ванредна ситуација, војска, екипе Сектора за ванредне ситуације и општински штабови су у приправности.

Предузимају се све мере како би се спречило изливање реке Јасенице, која је у више села у Тополи и Рачи поплавила усеве и оранице.

У Наталинцима и Јарменовцима груписана је механизација. Председник општине Топола Драган Јовановић каже да ниједна кућа за сада није угрожена.

Начелник Управе за ванредне ситуације МУП-а Србије Зоран Кочовић потврдио је за РТС да су све службе спремне за спровођење оперативних и превентивних мера одбране од поплава.

Председник општине Пријепоље Емир Хашимбеговић, на предлог Штаба за ванредне ситуације, прогласио је ванредну ситуацију на подрчју целе општине.

"Извештаји комисија које је формирала Дирекција за изградњу, потврдили су да је на локалној путној мрежи дошло до врло озбиљних оштећења. У редовној активности за отклањање тих штета требало би најмање три месеца па смо, у циљу убрзавања тих послова, донели одлуку о проглашењу ванредне ситуације у целој општини", рекао је Хашимбеговић агенцији Бета.

Додао је да је и даље отежано снабдевање струјом удаљених месних заједница.

Државна секретарка у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић рекла је раније данас да је електроенергетски систем у Србији стабилан, упркос временским непогодама у земљи.

На територији Златиборског округа у пријепољској и бајинобаштанској општини и даље је без струје по 200 потрошача, а у прибојској око 400. Монтери су на терену.

У Бајину Башту са механизацијом стижу инжењерске екипе Војске и "Србијавода", које ће помоћи у регулацији речних корита и санацији оштећења. У Ариљу се дезинфикују поплављени објекти из којих се вода повукла.

Компанија "Тигар" а. д. одлучила је да донира по 100 пари гумених чизама подручјима угроженим поплавама у општинама Чачак, Лучани и Краљево, саопштила је та компанија.

А компанија "Carmeuse", светски произвођач креча и производа од кречњака, која послује у Србији, упутила је општини Лучани донацију од 2.000 тона каменог агрегата за пуњење џакова, неопходних за санацију 2.000 метара дугог бедема за одбрану од поплава.

Током дана у већем делу Србије очекује се умерена киша, која ће се сутра смирити, али већ у суботу предвиђа се нови кишни талас.

Како је гостујући у Дневнику РТС-а објаснио директор РХМЗ-а Југослав Николић, током дана се очекује количина падавина од 20 до 30 литара по метру квадратном, односно и више у западним и југозападним деловима Србије. Истиче да је потребан опрез када је реч о водостају горњег тока слива Западне Мораве, нарочито притока Скрапеж, Чемернице и Бјелице.

Како Николић истиче, данашње кише би у петак требало да подигну водоток река и притока Србије. "Морамо да упозоримо да ће водостаји бити у већем порасту. Очекујемо и на Колубари са притокама. Када је реч о Сави, њен ниво ће бити у порасту наредних дана", рекао је Николић.

Сви припадници Министарства унутрашњих послова који су ангажовани на спасавању људи и имовине због поплава које су погодиле Републику Србију, добиће дневнице у износу од 1.500 динара, а у складу са одлуком коју је донео министар полиције Небојша Стефановић.

Припадници сва четири одреда Жандармерије – у Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу и ронилачке јединице ангажоване у поплављеним подручјима, у сталној су приправности и контакту са кризним штабовима.

На располагање су стављени сви капацитети Жандармерије: камиони, аутобуси, џипови "дефендери", санитетска возила и гумени чамци.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво