Читај ми!

Мигранти који су пешке кренули у Хрватску враћени у Принциповац

Након преговора са УНХЦР-ом, мигранти које је полиција зауставила око 700 метара од прелаза Батровци укрцали су се у аутобусе, којима су пребачени у центар за избеглице у Принциповцу. Ниједан од њих није прешао границу, јавља извештач РТС-а. Од понедељка избеглице ће кроз Србију моћи да се крећу искључиво уз потврду са печатом и фотографијом, коју ће добити на граници Грчке и Македоније.

Полиција је зауставила групу од стотинак миграната који су пешке кренули из прихватног центра Шид ка ауто-путу, желећи да пређу границу на прелазу Батровци и наставе пут ка Хрватској, јавља Танјугов извештач.

Ова група од око 120 до 150 миграната желела је да настави свој пут у жељене земље ЕУ, али их је полиција зауставила у селу Адашевци не би ли их вратила у прихватни центар.

Они су део дана провели поред пута у присуству полиције и припадника хуманитарних организација, а ситуација је након мањег комешања била мирна.

Како кажу чланови међународних хуманитарних организација на терену, приликом заустављања је било одређеног гурања и комешања, али није било туче или примене силе.

"Ја не желим да останем овде. Хоћу да идем даље, мој циљ је Немачка. Имам папире, не могу да ми ускрате право да идем у Европу. Три месеца путујем, а сада ме враћају на грчко - македонску границу. То није у реду", каже један од њих.

Носили су транспаренте на којима је писало "Пустите нас да идемо" и "Поштујте наша људска права". Кажу да су уморни од чекања и да желе да иду у Немачку.

"Идемо у Немачку, уморни смо од рата и од чекања. Неки људи и су и по 20 дана у кампу. Кажу нам да чекамо, али колико још", питају нестрпљиво.

Како је извештач РТС-а сазнао у пограничној полицији, ниједан мигрант из ове групе данас није прешао границу.

Групу која је данас кренула пешака у највећој мери чине они који су пре неколико дана враћени из Словеније у Хрватску, а одатле у Србију. Реч је о економским мигрантима, из Авганистана и Пакистана.

Млада Авганистанка Зехра рекла је да су јој "Словенци поцепали папире", те да она жели само да јој издају папире и да оде у Немачку.

"Не желимо ништа од вас, само да нас пустите да одемо у Немачку. Уморни смо, дуго путујемо, много смо ризиковали, само желимо да прођемо", кажу мигранти.

Комесаријат: Пробаћемо да им помогнемо да наставе пут 

Око 600 миграната чека да уђе у Хрватску а, како је РТС-у потврђено, места има још за 800 њих у три прихватна центра - у Принциповцу, Адашевцу и Шиду (код железничке станице).

Сарадник Комесаријата за избеглице и миграције Драган Велимировић каже да се "приличан број" људи скупио ових неколико дана у Шиду.

"Њихова судбина је да очито у Западној Европи нису добродошли", рекао је Велимировић.

Додаје да ће надлежени покушати да им помогну да наставе путовање, да их усмере, како не би лутали.

"Не да их вратимо, већ да учинимо све да пут наставе даље. Све што је у нашој моћи као државе, у складу са договором са ЕУ, ми ћемо покушати и пробаћемо да им помогнемо", рекао је Велимировић.

Упитан да ли се мигранти усмеравају ка Мађарској, Велимировић је рекао да нема тај податак.

С друге стране, у прихватном центру у Прешеву је остало око 20 миграната, углавном породица са малом децом које планирају ту да преспавају, одморе и сутра наставе пут.

Из Прешева је поподне око 470 избеглица из Сирија и Ирака возовима и аутобусима кренуло ка Шиду, а до јутра у прихватном центру не очекују нове мигранте јер кажу да нико још није кренуо из Ђевђелије.

Грчка полиција је раније саопштила да је Македонија затворила своју јужну границу са Грчком за авганистанске мигранте, а да пропушта само држављане Ирака и Сирије.

Наводе македонских власти да је Србија учинила исто на својој јужној граници са Македонијом Србија демантује.

Ребић: Границе Србије нису затворене

Вршилац дужности директора полиције Владимир Ребић каже да српске границе нису затворене, али да ће од сутра мигранти са ратом захваћених подручја моћи да се крећу западно-балканском рутом искључиво уз потврду са печатом и фотографијом, коју ће добити на граници Грчке и Македоније.

"Српске границе нису затворене и у Републику Србију могу ући сви грађани који поседују важећу путну исправу и визу ако је то потребно. Избеглице са ратних подручја у Србију могу ући искључиво на граничном прелазу Прешеву", навео је Ребић у изјави достављеној медијима.

Истакао је да је у овом тренутку важно да "земље на рути кретања искажу јединство и заједно спроведу све мере" како би спремне дочекале летњи и пролећни талас у оквиру кога се очекује већи број миграната.

"У овом тренутку у Србији се налази између 120 и 150 економских миграната који не могу напустити Србију и њима остају две могућности или да аплицирају за азил или да се у складу са важећим прописима врате у земље из којих су дошли", рекао је Ребић.

Како је раније најављено, од понедељка, 22. фебруара једина легална рута за улазак миграната са Блиског истока који путују у неку од земаља Европске уније је грчко-македонска граница и сви остали прелази биће нелегални, а мигранти ће бити враћани назад.

"Од сутра на граници Македоније и Грчке све земље које су у Загребу потписале изјаву вршиће заједничку профилацију, што значи да ће мигранти са ратом захваћених подручја моћи да се западно-балканскм рутом искључиво крећу уз потврду", рекао је Ребић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво