Вулин: Више од 5.000 радника наплатило зараде

За више од 5.000 радника који су користили институт обрачуна зараде као извршне исправе, закључно са јулом, исплаћено је 158,9 милиона динара, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Више од 5.000 радника је на овај јефтин и брз начин добило свој новац, који другачије можда не би добили или би добили знатно спорије", рекао је Александар Вулин на округлом столу "Ефекти и проблеми у примени обрачуна зараде као извршне исправе", одржаном у Палати Србија.

Према речима ресорног министра, повећава се и брзина и количина захтева који радници износе пред судовима, а од 2014. године, овај институт остаје познатији.

Илуструјући колико је овај институт заживео, Вулин је рекао да је у 2014. Инспекција рада имала 30.226 инспекцијскин надзора, а у 2015. број надзора је повећан за 16 одсто, на више од 35.200.

Међутим, наводи он, број решења која су се издавала за исплату зараде није растао. У 2014. години укупан број инспекцијских решења за исплату пропуштених зарада је чинио 52 одсто од свих издатих решења, а у прошлој години тај број пада на 39 одсто.

"То не значи да су послодавци масовно почели да исплаћују зараде, већ да су радници препознали овај институт и почели директно да се обраћају судовима, не чекајући инспекцију рада", објаснио је Вулин.

Министар је навео да нико не може да буде срећан што тај институт постоји, јер, како је навео, све док постоји механизам да тражите да вам исплати зарада, то није добро.

"Ако постоји такав механизам, то значи да се исплаћивање зараде не подразумева. Нажалост, код нас тај проблем постоји, али је овим институтом смањен", констатовао је Вулин.

Истакао је да је овај институт потпуно на страни радника, те да се примењује у оквиру Закона о раду, а предвиђен је последњим изменама.

"Када је донет нови Закон о раду, постојало је неповерење, као и сумња у добре намере и решења. Али сада видимо да се ти страхови нису обистинили", закључио је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво