Читај ми!

Стручњаци поручују: Ипак сачувајте своје радне књижице

Од нове године, послодавцу приликом запослења више не дајемо радну књижицу. Подаци о радном стажу и уплаћеним доприносима од сада ће се чувати у Електронском регистру. Ипак, упућени поручују да, за сваки случај, треба сачувати радну књижицу као подсетник где сте радили.

Потрага за послом више не почиње попуњавањем радне књижице. На вест да ће се подаци, некада бележени оловком, од сада чувати електронски, грађани реагују различито.

Поједини сумњају у базе података и страхују од вируса у софтверима, док други сматрају да је електронска евиденција добра.

Да сте били запослени, поред радне књижице, доказ је и Уговор о раду. Да су доприноси и уплаћивани - М4 обрасци. Стручњаци ипак поручују - сачувајте радне књижице.

"Радна књижица ће у том тренутку бити само вама помоћ да обезбедите недостајуће податке односно нека врста подсетника где сте радили од кад до кад, да бисте лакше прибавили доказе да сте заиста ту и радили", истиче Иван Радак из НАЛЕД-а.

Бојазан радника од губитка електронских података није оправдана, уверени су у Централном регистру обавезног социјалног осигурања.

"Када је реч о нашој бази, она је апсолутно безбедна, сигурна, израђена у складу с највишим стандардима који су тренутно у свету", напомиње Душица Шоргић, директорка Централног регистра обавезног социјалног осигурања.

Пријава радника на обавезно социјално осигурање могуће је на два начина. Електронски, преко портала - за шта су потребни компјутер, интернет конекција и електронски сертификат. Ако то немате, уместо вас ће, као и до сада, то урадити службеник на шалтеру. Од јуче, на порталу централног регистра новина и за раднике.

"Коначно ће запослени моћи да исконтролишу послодавце да ли је током претходног периода био ревностан и уплаћивао им доприносе за обавезно социјално осигурање. Неће се више догађати она ситуација да неко дочека пензију, оде на шалтер фонда ПИО и тамо буде непријатно изненађен", наглашава Шоргићева.

Централни регистар за обавезно социјално осигурање издаје и уверења о радном стажу и уплаћеним доприносима, кажу, бесплатно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво