Стручњаци поручују: Ипак сачувајте своје радне књижице

Од нове године, послодавцу приликом запослења више не дајемо радну књижицу. Подаци о радном стажу и уплаћеним доприносима од сада ће се чувати у Електронском регистру. Ипак, упућени поручују да, за сваки случај, треба сачувати радну књижицу као подсетник где сте радили.

Потрага за послом више не почиње попуњавањем радне књижице. На вест да ће се подаци, некада бележени оловком, од сада чувати електронски, грађани реагују различито.

Поједини сумњају у базе података и страхују од вируса у софтверима, док други сматрају да је електронска евиденција добра.

Да сте били запослени, поред радне књижице, доказ је и Уговор о раду. Да су доприноси и уплаћивани - М4 обрасци. Стручњаци ипак поручују - сачувајте радне књижице.

"Радна књижица ће у том тренутку бити само вама помоћ да обезбедите недостајуће податке односно нека врста подсетника где сте радили од кад до кад, да бисте лакше прибавили доказе да сте заиста ту и радили", истиче Иван Радак из НАЛЕД-а.

Бојазан радника од губитка електронских података није оправдана, уверени су у Централном регистру обавезног социјалног осигурања.

"Када је реч о нашој бази, она је апсолутно безбедна, сигурна, израђена у складу с највишим стандардима који су тренутно у свету", напомиње Душица Шоргић, директорка Централног регистра обавезног социјалног осигурања.

Пријава радника на обавезно социјално осигурање могуће је на два начина. Електронски, преко портала - за шта су потребни компјутер, интернет конекција и електронски сертификат. Ако то немате, уместо вас ће, као и до сада, то урадити службеник на шалтеру. Од јуче, на порталу централног регистра новина и за раднике.

"Коначно ће запослени моћи да исконтролишу послодавце да ли је током претходног периода био ревностан и уплаћивао им доприносе за обавезно социјално осигурање. Неће се више догађати она ситуација да неко дочека пензију, оде на шалтер фонда ПИО и тамо буде непријатно изненађен", наглашава Шоргићева.

Централни регистар за обавезно социјално осигурање издаје и уверења о радном стажу и уплаћеним доприносима, кажу, бесплатно.

Остали аутори: Немања Јаковљевић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. јан 2016, 08:52) - DocH [нерегистровани]

Teoretski sve je lepo

A kako se dobija elektronski sertifikat da proverimo staž? Možda da sačekamo na šalteru? Zar nije bilo dovoljno da se samo ukuca matični broj? Nije nikakva tajna koloiko ko ima staža, valjda?