Регистрација возила тек након отплате неплаћених казни

Од 1. јануара у 45 прекршајних судова у Србији грађани могу да провере колико новца дугују по неплаћеним казнама. Казне се не односе само на саобраћајне већ и на све изречене прекршаје. Уколико нису измирили обавезе, неће моћи да региструју своја моторна возила, да добију возачку дозволу или неки други документ.

Како РТС ексклузивно сазнаје, пасош и лична карта ће моћи да се добију, а што се тиче самих судова, они ће бити у обавези да, уколико су новчане накнаде измирене или уколико су замењене неком другом казном, одмах скину грађане са евиденције.

Председник Прекршајног апелационог суда, судија Зоран Пашалић каже за РТС да грађанима не могу бити ускраћена права Уставом загарантована, као што су право на издавање личне карте и пасоша.

Објашњава да се ограничења због неплаћених казни за сада односе на издавање саобраћајних и возачких дозвола, а да се изменама и допунама Закона о прекршајима то може односити на још нека права, али свакако не она која гарантује Устав.

Пашалић истиче да су 74 одсто свих новчаних казни које су издате по прекршајном налогу грађани платили у року од осам до девет дана, чиме су стекли могућност да ту казну плате у преполовљеном износу.

Наглашава да ће грађани који плате казне моћи да остваре сва своја права, на пример да региструју аутомобил, чим уплата стигне у Прекршајни суд.

"То ће моћи да ураде одмах, у истом тренутку", каже судија Пашалић.

У склопу тог система прекршајне евиденције, неће бити евиденције о пореским и другим дуговањима.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво