Читај ми!

Борба за легализацију канабиса у медицинске сврхе не јењава

Полемика у Србији међу стручњацима и у јавности око употребе канабиса у медицинске сврхе не јењава, али за многе који су оболели од најтежих болести, дилеме нема. Преко различитих удружења, од почетка године, ови људи поднели су више захтева за измену закона о коришћењу канабиса. Осим што траже да деривати те биљке буду дозвољени за лечење, указују и на хитност измене дела кривичног закона који оболеле изједначава са зависницима.

Надлежни још немају одговор на тврдње неколико хиљада људи да су употребом деривата канабиса зауставили тешка обољења за која званична медицина више није имала решења. Милена Ракић недавно се вратила из Канада где је шест месеци легално уз контролу лекара користила уље канабиса. Ова жена која је 35 година радила као хемичар на истраживању нових лекова у "Галеници" тврди да јој уље канабиса помогло да заустави карцином.

"Када сам дошла отишла сам код лекара алтернативне медицине и он ми је дао сагласност да могу да узимам на основу моје болести. Скенирали су ми пасош и отворили идентификациону картицу и с том картицом сам нормално куповала колико ми треба", објашњава хемичарка Милена Ракић.

Удружење "Ирка" окупља више од 2.000 људи који се, како тврде, успешно лече уљем канабиса. За сада га купију илегално, углавном у иностранству или код нас на црном тржишту.

"Мене са 50 и кусур година стављају у кош да постанем криминалац и тренутно јесам зато што су ми нашли биљке за које нисам имао више новца да купујем и почео сам са узгојем. Последњи пут када сам набавио уље било је 530 евра десет милилитара", истиче Зоран Гуглета.

Осим што се залажу да се у Србији одобри употреба деривата канабиса у медицинске сврхе, ови људи сматрају да би узгој под контролом државе био део решења које би оболеле извело из домена "криминалаца".

"Ради се о томе да лек може да кошта колико то семе, мало земље и воде. Дакле да лек који ја гајим могу само ја да користим, а да вишак, уколико га буде, држава контролише и да да онима који не могу да узгајају или да га баци", каже Градимир Вељковић.

Милош Симић истиче да ови људи чекају да их неко чује и да види њихову документацију о лечењу и помогне да се даље лече.

У Министарству здравља кажу да не желе да коментаришу разне иницијативе о овој теми док Радна група која је формирана тим поводом, не донесе коначне препоруке у вези са евентуалном легализацијом уља канабиса у медицинске сврхе. Иначе медицинска употреба канабиса дозвољена је у више од 10 земаља Европске уније, Канади и 30 америчких савезних држава, а од данас и у Хрватској.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво