Избеглице из Прешева кренуле према Шиду и Хрватској

Први аутобус са избеглицама из Прешева кренуо је ка Шиду око 21 час. На привременом стајалишту преко пута Прихватног центра је још десетак аутобуса који крећу ка Хрватској чим се попуне места, јавља извештач РТС-а.

Ауто-превозници који су избеглице до сада возили ка Хоргошу, преусмеравају се ка Шиду и граници са Хрватском, јавља извештач РТС-а.

Десетак аутобуса са натписима "Шид" и "Хрватска" чека мигранте да се укрцају и креће ка Шиду. Путнике чека више превозника, који избеглице возе и до Београда и Сомбора.

Када се мигранти региструју и добију потврде о привременом боравку у Србији, онда улазе у аутобусе који полазе када приме довољан број путника. Најмање два аутобуса су већ отишла из Прешева.

Како јавља дописник РТС-а, Општина Шид је превентивно обезбедила смештај за избеглице.

Некадашња дечја болница "Принциповац" припремљена је за прихватни пункт. У том објекту, близу граничног прелаза Сот, има око 300 кревета.

Простор око болнице је сређен и обезбеђена је вода за пиће.

Портпаролка УНХЦР-а Мелиса Флеминг је раније указала да би избеглице могле да потраже нову руту.

Након што је Мађарска одлучила да затвори своје границе, Фејсбук група "Аvoid Hungary – Migration news" (Избегавајте Мађарску – вести о избеглицама) припремила је карте с алтернативним рутама, од којих једна пролази кроз Хрватску.

Руте се, како пише Јутарњи лист, у облику летака деле избеглицама на македонској граници.

У међувремену, хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић изјавио је да Хрватска има спреман ванредни план у случају доласка великог броја избеглица.

"У овом тренутку имамо припремљен ванредни план, али није потребно никога оптерећивати детаљима. Он је припремљен и направљен и ако буде потребно биће брзо активиран на влади", рекао је Остојић у изјави новинарима, после седнице владе у Банским дворима.

Хрватски начелник Управе за границу Златко Соколар рекао је да је хрватска полиција спремна за могући избеглички удар, те да са својим капацитетима "може да издржи први имигрантски талас", преноси агенција Хина.

"Наш целокупни састав полиције броји око 20.000 полицајаца, а граничне полиције око 6.000. Знатан део полиције, који је иначе у редовном саставу Полицијске управе Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске, спреман је за први удар и избеглички талас", рекао је Соколар.

У полицији кажу да пажљиво прате сва догађања дуж такозване "балканске руте", а посебно стање на граници Србије и Мађарске.

И екипе хрватског Црвеног крста спремају се за долазак великог броја миграната, након што је Мађарска затворила границу са Србијом.

И док се у Хрватској припремају за избеглице, поједини медији преносе да би та траса могла да буде опасна, јер су, како наводе, дуж пута минска поља из ратова деведесетих.

Већина оних који су данас журили ка Мађарској нису ни знали да би могла да се отвори хрватска граница. Кратко су се задржавали у Београду.  

Остали аутори: Ана Шувалија Пешић Миљана Окиљевић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 16. сеп 2015, 07:14) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje?

Dobro ove izbeglice koje vec nadolaze sa juga bice preusmereni na Sid, a gde ce ove koje su proterane iz madjarske oce li i one na put za Sid ili u nekim centrima po Srbiji? to mi nije jasno sad, ako ima ko da pojasni....ne mrzim nijedan narod, al mi smo mala drzava da bi smo sad primali necije izbeglice....pozz