Преминуо Брис Татон

Француски држављанин Брис Татон, кога је 17. септембра пребила група хулигана у Београду, преминуо је данас. Тадић: Држава ће најжешће реаговати. Дачић: Починиоци морају бити најстроже кажњени. Јеремић: Смрт Татона потресла Србију и њене грађане. Републички јавни тужилац Радовановић: Нападачи ће одговарати за кривично дело тешког убиства. У среду Дан жалости у Београду.

Француски држављанин Брис Татон (28), који је недавно тешко повређен на Обилићевом венцу у центру Београда, умро је јутрос у 10 часова на Клиници за кардиоваскуларне болести београдског Клиничког центра, потврдио је за РТС портпарол те установе Драго Јовановић.

Градоначелник Београда Драган Ђилас, поводом смрти држављанина Француске Бриса Татона, прогласио је среду, 30. септембар, за Дан жалости у Београду.

Татон је у преминуо када је, због тешког можданог оштећења наступило попуштање виталних функција, саопштено је јутрос из Клиничког центра.

Француска министарка спорта Рама Јад изјавила је да је "Татон умро у Београду као жртва бруталне агресије од последица дивљачких удараца који су му нанети", јавља дописник РТС-а из Париза Ана Оташевић.

Министарка је изјавила саучешће породици и рекла "да овај трагичан догађај, због којег је у жалости читава фудбалска Европа, неће остати некажњен".

Рама Јад позвала је да се "починиоци убиства најстроже казне и подржала напоре српских власти, како овај злочин не би остао некажњен".

Јад је најавила и да ће са челницима УЕФА разговарати о начинима ефикасније "заштите фудбала од зла које га изједа", алудирајући на насиље навијача, пренели су француски медији.

"Ништа, међутим, неће поправити оно што је учињено", рекла је Рама Јад и одала пошту Брису Татону, "младом страственом навијачу чији је живот дивљачки и неправедно" прекинут.

Јад је додала да је "сада тренутак да се буде сабран, а да ће већ сутра бити тренутак за борбу против спортских злочинаца".

Француска министарка је најавила да ће обићи породицу убијеног младића, а да ће 4. октобра бити са "спортском породицом" Тулуза чији је навијач био Татон, када тај фудбалски клуб игра са Лоријеном.

Дачић: Најстроже казне

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић оштро је осудио убиство Бриса Татона и рекао да је реч о трагичаном догађају, који мора да уједини у осуди читаву државу и народ.

"Ово је не само убиство већ и нарушавање угледа нашег народа и државе, и баш због тога починиоци овог злочина морају бити најстроже кажњени", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Дачић је рекао да је држава Србија учинила све што је могла када је у питању француски држављанин, и да је био формиран посебан конзилијум лекара како би се санирале последице напада.

Министар полиције је додао да се телефоном јуче чуо са француском министарком спорта Рамом Јад.

Дачић је такође рекао да је убиство француског држављанина апсолутно супротно српској традицији.

Радовановић: Запрећена казна до 40 година затвора 

Републички јавни тужилац Слободан Радовановић изјавио је да ће нападачи на француског држављанина Бриса Татона одговарати за кривично дело тешког убиства.

"Ово кривично дело сада добија свој тежи облик јер је то сада већ извршено кривично дело тешког убиства, а не убиство у покушају", рекао је Радовановић агенцији Бета и додао да је за тешко убиство предвиђена казна до 40 година затвора.

Радовановић је рекао да "није реч само о навијачким групама које праве повремене изгреде, већ да су у питању припадници организованих криминалних група, и то морам отворено да кажем".

"Ми морамо заједно са осталим државним органима да прикупимо доказе како би спречили и забранили њихово деловање, а онај репресивни део везан за почињено кривично дело, то ће наравно бити онај класични пут процесуирања", додао је Радовановић.

Слободан Радовановић је подсетио да је држава већ предузела мере против починилаца тог кривичног дела и да се води кривични поступак против њих.

Упитан на основу чега ће се утврдити могућност за забрану навијачких група и ко ради на томе, Радовановић је рекао да то ради Тужилаштво.

"Лично сам затражио од представника МУП-а да ми доставе све податке из којих проистиче њихова насилничка оријентација и на крају да се види да то нема никакве везе са спортом, да они користе префикс навијача али да то никако не треба доводити у везу са спортским навијањем, треба довести у везу са припадношћу организованим криминалним групама", рекао је Радовановић.

Портпаролка Окружног суда у Београду Ивана Рамић изјавила је Танјугу да је Суд наложио да се изврши обдукција тела француског држављанина Бриса Татона.

Марковић: Полиција ће заштити све грађане

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Драган Марковић изразио је дубоко жаљење због смрти француског држављанина, кога су у центру Београда недавно претукли хулигани, наводећи да ће полиција учинити све да заштити наше и стране грађане.

Марковић је рекао новинарима да је Београд безбедан град, а да су сенку на рад полиције оставила три недавна напада на стране држављане.

"Сви могу да дођу у Србију која је безбедна. Радићемо да се овакве ствари више не догађају", рекао је Марковић.

Француза Татона је тешко претукла група хулигана 17. септембра, непосредно пред почетак фудбалске утакмице Партизан -Тулуз у башти кафића "Ајриш паб" на Обилићевом венцу.

Татону је 18. септембра оперисана грудна аорта, а сутрадан је поново интервенисано због крварења и интервенција на мозгу.

Полиција је два дана после напада ухапсила 10 особа осумњичених за напад, од којих један има 27, а остали између 18 и 22 године.

Ухапшени су Стефан В. (1988) из Београда, Милан Т. (1991) из Београда, Драган Т. (1989) из Београда, Бојан М. (1990) из Батајнице, Јован К. (1991) из Београда.

Ухапшени су и: Бранимир Ч. (1987) из Нове Пазове, Владан С. (1988) из Нове Пазове, Милан В. (1990) из Панчева, Владимир Б. (1991) из Сремчице и Иван Г. (1982) из Сремчице.

Десеторици осумњичених за бруталан и свиреп напад на француске туристе одређен је притвор до 30 дана због сумње да су извршили кривично дело тешко убиство у покушају, док је један осумњичени пуштен да се брани са слободе.

Министарство спољних послова Француске затражило је раније од власти у Србији да брзо расветле напад на француског држављанина, као и да одговорни за то насиље буду што пре изведени пред лице правде.

Број коментара 507

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво