Читај ми!

Информатика на кембрички начин

У Математичкој гимназији у Београду, ова недеља је посвећена информатици. Специфичност предавања и радионица, које се одржавају први пут, јесте у томе што их држе студенти рачунарских наука Универзитета Кембриџ, бивши ученици ове гимназије.

Поред математичара и физичара који су већ држали предавања, били су и информатичари. Интересовање за курс је било изузетно велико, па су предавачи морали да направе други круг селекције кандидата.

''Ми смо им заправо задали један стандардни задатак који решавамо на Кембриџу, то је било интересантно видети јер је то задатак који се може решити на велики број различитих начина, па смо оцењивали колико добро су се сналазили у неким одвојеним елементима'', каже Петар Величковић, студент Колеџа Тринити, Универзитет Кембриџ.

Андреј Ивашковић, са Тринити колеџа, каже да је доста времена узела припрема предавања. Сматра, међутим, да се такав труд и рад исплате. 

Предавања похађају ученици и основне школе и гимазије, а дође и понеки професор.

''Највише ми се до сада свидело прављење 'Гејм боја', јер сам се и раније бавила неким таквим стварима и јер сам желела да правим неке такве ствари'', каже Катарина Кривокућа, ученица oсмог разреда основне школе при Математичкој гимназији.

Лука Вукелић, ученик трећег разреда гимназије, каже да је ово већ четврти дан како држе курс. Истиче да је веома занимљиво и да ће му доста користити и за даља такмичења и овако.

Оно што ђаци у ствари виде, каже Милош Станојевић који је студент прве године Тринити колеџа, јесте такмичарско програмирањ. "Желели смо просто да им приближимо нешто из стварног живота, неке праве примере, што смо ми видели на првој години", каже Милош.

Теме којим се баве на курсу су занимљиве: вештачка интелигенција и игре, биоинформатички алгоритми, рачунарска безбедност, увод у дигиталну електронику.

''Мислим да је интересовање веће за информатику него за математику и физику. Видим да су и наши ђаци презадовољни, а са друге стране и наши бивши ђаци који су сада студенти улажу себе максимално, то су изузетно квалитетна предавања'', истиче Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у Београду.

У овом тренутку на Кембриџу је 20 студената из Србије, па се у школи надају да ће и они држати предавања у гимназији коју су похађали и да ће овакве радионице постати традиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво