Читај ми!

Последице штрајка адвоката

Штрајк адвоката, који траје 55 дана, испразнио је суднице у целој земљи. Број отказаних рочишта мери се десетинама хиљада, што је додатни проблем за већ претрпане судове.

У последњих месец и по у судове долазе само грађани којима адвокатско знање није неопходно. У Београду је више од половине свих предмета у земљи. Од тога је 13.500 парница. Нека од рочишта су одложена на неодређено време.

"Засигурно, у великом броју ће доћи и до преклапања заказаних суђења, тако да ће онда опет бити, поново ћемо имати период одлагања из тог разлога, засигурно ће бити потребан један временски период, надам се не много дуг да се вратимо на стање у којем смо били", каже Ивана Рамић, портпаролка Првог основног суда у Београду.

У Основном суду у Ужицу, међутим, кажу да великих последица обуставе рада адвоката нема.

Александар Николић из тог суда наводи да раде несметано тамо где постоје законски услови. Одлажу се поступци где је потребно присуство адвоката.

"Али за сада, с обзиром на овај прекид од половине септембра, нема већих застоја", каже Николић.

Адвокати од почетка понављају да су свесни да протестом грађанима ускраћују права. Верују и да судови чине све да колико могу надоместе изостанке правника.

"С друге стране, потпуно сам сигуран да то никада и никако не може бити у оном обиму и у оном квалитативном смислу као што би било и када су остварени сви услови, а то је онај услов када грађани долазе са изабраним браниоцима", наводи адвокат Драган Поповић.

Међу адвокатима су и они који не подржавају протест, а због одлуке да раде коморе су их казниле. Сматрају да је штрајк требало другачије да се организује.

"Мора да се обезбеди минимум процеса рада, морају да се раде притворски предмети, морају да се раде предмети где постоје привремене мере, предмети у којима су оштећени или окривљени малолетна лица", каже адвокат Вук Ранковић.

Минимум процеса рада током протеста који су одредиле адвокатске коморе предвиђа подношење тужби и жалби – уколико би у супротном странка изгубила одређена права. Адвокатима је дозвољено и да излазе на другостепене жалбене поступке у парници и кривици.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво