Преминуо генерал Вељко Кадијевић

Пензионисани југословенски генерал Вељко Кадијевић преминуо је у Москви у 89. години, сазнаје РТС.

Вељко Кадијевић рођен је у Главини Доњој код Имотског 21. новембар 1925. Са 18 година приступио је партизанима и постао комуниста.

По завршетку Другог светског рата Кадијевић је завршио Вишу војну академију ЈНА и Ратну школу ЈНА.

Усавршавао се и у Америци где је 1963. завршио Колеџ за команданте и генерале америчке војске. Носилац је многобројних југословенских одликовања. Изјашњавао се као Југословен.

Био је савезни секретар за народну обрану од 1988. до 1992. године, и начелник Штаба врховне команде оружаних снага СФРЈ.

Био је на челу армије 1991. кад су вођене војне операције у Вуковару и Дубровнику због чега је против њега у Хрватској подигнута оптужница.

Од 2001. године живео је у Москви, а 2008. добио је руско држављанство.

У својој књизи Контраудар - Мој поглед на распад Југославије, објављеној у Москви, Вељко Кадијевић оптужио је Вашингтон да је био главни координатор распада Југославије.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(понедељак, 03. нов 2014, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

sahrana

ne stvarno ,kad je sahrana i gdje?imam kuma u moskvi pa bi on išao ako će biti tamo

(понедељак, 03. нов 2014, 11:22) - pukovnik-bec [нерегистровани]

u stavu mirno

Neka ti je vjecna slava i hvala druze generale Kadijevicu.Svi casni i posteni ljudi spominjace tvoje ime sa ponosom i zahvalnoscu,a mi, tvoji oficiri i vojnici uvjek u stavu mirno i uz zvuke ratnih bubnjeva.Bio si i ostao si do kraja dosljedan zakletvi koju si dao svojoj zemlji i narodu.Jedini si od najvisih jugoslovenskih politickih i vojnih funkcionera jasno rekao da zemlja srlja u raspad i krvavi gradjanski rat.

(понедељак, 03. нов 2014, 09:25) - Воронцов [нерегистровани]

ЈНА је издала државу

ЈНА је издала државу. Деценијама је огромно богатство улагано у армију, а када је требало да бране интегритет земље армија је издала пре свњга захваљујући највишим командним врховима ЈНА. Погледајте само примере , уместо да спречавају увоз оружја за побуњенике они о томе снимају филмове. Уместо да спрече улазак побуњеника у Вуковар они то допустају, када се то већ догодило уместо да их опколе и присиле на предају они иду на освајање града. Уместо да спрече прелазак побуњеника преко Саве и улазак у БиХ они то допуштају уз цивилне жртве и опкољавање српског народа у Крајини. Итд. Безброј је грехова ЈНА. која није испунила свој уставни задатак већ је издала државу Југославију.

(понедељак, 03. нов 2014, 06:59) - anonymous [нерегистровани]

sima

Optužio Vašington za raspad SFRJ, Vašington ćuti. Ćutanje je odobravanje!
Nek mu je večna slava.

(понедељак, 03. нов 2014, 05:01) - anonymous [нерегистровани]

Kadijevic

Kad ce biti sahrana i da li ce biti u Hrvatskoj ili Srbiji?

(понедељак, 03. нов 2014, 03:25) - anonymous [нерегистровани]

Po meni

Iskljucivi krivac za raspad Jugoslavije! Morao je uvesti Vojni red (ne puc) i nakon 6 meseci predate Narodu njegovu volju za dalji suzivot ili razlaz, sto bi sami na demokratskim izborima izrazili. Tada nebi trojka Milosevic, Alajbegovic i Tudjman bili inicijatori mrznje i stradavanja iskljucivo sebi-svojstvenickim ciljevima.Kao glavnokomandujuci onako jake Armije (ne Vojske) nije smeo dozvoliti da takava prljava politika izazove, mrznju, usitnjavanje,osiromasenje i da ne nabrajam. I ako je otisao na onaj svet, nikako nemogu prihvatiti; Za mrtvima sve najbolje, jer; Zasto je pobegao u Moskvu i sa kim se tamo druzio?

(понедељак, 03. нов 2014, 02:04) - anonymous [нерегистровани]

ucesnik

Nije General mogao vise,nego mi,slavu mu,neka pociva u miru

(понедељак, 03. нов 2014, 01:14) - Nishki [нерегистровани]

Jugosloven eh?

Niti je sacuvao Jugoslaviju (a mogao je) niti se borio za Srpstvo (jer to nije bio, sprecila ga petokraka). Kada je vojska JNA trebala da preuzme komandu nad drzavom, sredi separatist I time spreci rat, on to nije ucinio. Sta ima dalje da se prica kad se sve zna.
Poz iz Canade.

(понедељак, 03. нов 2014, 00:31) - Гавро [нерегистровани]

Генерале, бранио си Југославију

Последњи поздрав генералу Кадијевићу, који је био истински Југославен, високог стручног и моралног интегритета, који је све учинио, што је било могуће, да спречи распад Југославије. То се макар једним делом могло видети у документарној серији РТС која је обрађивала распад СФРЈ и улогу ЈНА. Они који не знају шта се све дешавало тада боље да то не коментаришу.

(недеља, 02. нов 2014, 23:48) - tito [нерегистровани]

nije mogao

O tome da li je mogao ili ne, procitaj u danasnjoj Politici tekst koji je napisao Lazanski o generalu. Pozz