Читај ми!

Војна парада – Корак победника

Поводом 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, одржана је војна парада "Корак победника".

17.35 – Уз звуке "Марша на Дрину" завршена војна парада "Корак победника". Председници Томислав Николић и Владимир Путин напустили свечану бину.

(Овде можете погледати целокупан снимак параде "Корак победника")

17.20 – Наступила руска акробатска група "Стрижи".

17.00 – Поред свечане бине дефиловали су пешадијски, ваздухопловни и механизовани ешалони и Речна флотила Војске Србије.

16.45 – Гарда Војске Србије извела егзерцир за госте и посматраче параде.

16.30 – Почео свечани дефиле Војске Србије и десант падобранаца.

16.25 – После српског председника, јавности се обратио председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин. Овде можете прочитати њихове говоре

16.15 – Грађанима се обратио председник Републике Србије Томислав Николић. 

16.10 – Интонирањем корачнице "Марш на Дрину" и почасном паљбом артиљерије Војске Србије у Београду, почела војна парада "Корак победника".

Програм је почео свечаном артиљеријском паљбом, након чега се председник Републике Србије Томислав Николић обратио окупљенима.

Грађанима Србије обратио се и председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин. Церемонији је присуствовао и премијер Србије Александар Вучић, као и многи званичници две земље и представници дипломатског кора.

Програм је настављен десантом 30 падобранаца, у ширем рејону споменика "Вечна ватра", између Булевара Николе Тесле и Дунава. Са државном и заставом Војске Србије прецизно су, иако по киши, слетели у близини споменика, праћени аплаузима бројних грађана.

Уследио је свечани дефиле Војске Србије, са начелником Генералштаба ВС, генералом Љубишом Диковићем на челу.

Испред Палате Србије представиле су се пешадијске и тенковске јединице Војске Србије, док су на Дунаву, припадници Речне флотиле показали своје умеће.

На паради је учествовало око 4.500 припадника Министарства одбране и Војске Србије. Ангажовано је више од 300 различитих покретних средстава наоружања и војне опреме различите намене.

Уз моторна и борбена возила, тенкове, различито артиљеријско оружје и оружје за подршку Копненој војсци, приказана су и противоклопна средства, средства специјалне намене за електронска извиђања, авиони, хеликоптери.

Представљени су самоходни вишецевни лансер ракета "огањ", топ хаубица "нора", тенкови М-84, ракетни системи "нева" и "куб", противавионски топови "бофорс", али и нова средства наоружања, која ће тек бити уведена у наоружање Војске Србије, попут бесплотних летелица.

У саставу ваздухопловног ешалона налазиле су се летелица Војске Србије – хеликоптери типа "газела", М-8 и М-17, ловачко-бомбардерска авијација – авиони "миг 21" и "миг 29", као и авиони "орао" "галеб" и транспортни авион Ан-26. 

Пилоти авиона и хеликоптера Војске Србије приредили су својеврсни дефиле у ваздуху, уз демонстрирање високог умећа. Упркос киши која је падала све време, и остале јединице, укључујући и припаднике Гарде Војске Србије, која је извела почасни егзерцир, приказале су висок ниво обучености.

Посетиоцима су приказане и заставе јединица које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату, пуковске заставе из Првог светског рата и актуелне заставе јединица Војске Србије. 

У саставу ешалона Речне флотиле, која је извела дефиле по Дунаву, били су бродови, десантно-јуришни чамци, миноловци, брод за посебне намене "Козара", патролни чамци и речни брод посебне намене "36 Шабац", у чијем приказаном умећу су уживали посматрачи са Калемегдана.

Парада се завршила летом руске акро-групе "Стрижи", чији су пилоти у авионима "миг 29" приказали акробатско умеће у ваздуху над Београдом.

Пилоти четири авиона приказали су врхунске способности, креирајући разне формације у ваздуху што је одушевило грађане, исто као и самостални лет на петом авиону "Стрижи".

Велики број грађана из читаве Србије окупио се дуж Булевара Николе Тесле и на Калемегдану, одакле је најбољи поглед на дефиле бродова Речне флотиле и летачки програм.

Међу званичницима на војној паради били су и председница парламента Маја Гојковић, министри у Влади Србије, бивши председник Србије Милан Милутиновић, премијер некадашње СРЈ Момир Булатовић.

Ту су били и председник Републике Српске Милорад Додик, црквени великодостојници, градоначелник Београда Синиша Мали.

Војна парада "Корак победника" је, после 29 година, одржана код Палате Србије и на Дунаву.

Параду су организовали Министарство одбране и Војска Србије на основу одлуке председника Републике. Командант је, по наређењу министра одбране, био начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.