Препреке на путу младог физичара за Кембриџ

Талентовани млади математичар Лука Бојовић примљен је на Кембриџ, али му је неопходан новац како би могао да плати школарину.

Златна медаља из астрофизике, сребрна из физике, бројне награде и - остварени сан. Натпросечно талентовани ученик математичке гимназије Лука Бојовић најсрећнији је био када је сазнао да ће диплому инжењера стећи на престижном Универзитету у Кембриџу.

"Све те године ја радим са једним врховним циљем - да упишем Кембриџ и сва такмичења су била подређена том успеху", прича Лука.

Исти успех остварило је још петоро београдских гимназијалаца, али је само троје добило енглеску стипендију.

Лука је успео да сакупи већи део износа од 135.000 евра. Недостаје још око 20.000, па се усудио да рачуна на помоћ државе.

"То је износ који је упоредив са износом који држава плаћа просечним студентима у Србији који су на буџету, а ја сам се надао да могу да рачунам на више, као неко ко је натпросечан", каже Лука.

Од Министарства просвете, међутим, није дало никакав одговор Луки, али јесте РТС-у. Кажу да нису надлежни и да треба да се обрати Фонду за младе таленте.

Нажалост, ни та институција није од помоћи. Финансирају једино мастер и докторске судије у иностранству. Ипак, предлажу решење.

Једина опција коју Фонд за младе таленте има на располагању јесте да позове компаније с којима сарађује да помогну. Међутим, одлука о конкретној помоћи је искључиво на њиховој пословној политици и интересима.

Мада, пракса је показала да се оне у малом проценту одазивају на овакве апеле када су у питању основне студије.

А рок је кратак. Новац би на рачун у Кембриџу требало да легне до 1. августа. Лука се лично обраћао и супрузи председника, престолонаследнику. Одговора до данас нема.

Наравно, ни они, а ни државне институције нису у обавези да стипендирају основне студије у иностранству.

Лука то сматра моралном обавезом државе - да помогне најбољим ученицима којима се из године у годину дичи. "То је једина светла тачка просветног система, те медаље које ми донесемо", каже Лука.

И ако успе да сакупи преостали износ, Лука ће и медаље и знање понети у Велику Британију. А да ли ће се са дипломом Кембриџа вратити у Србију? Каже - тешко му је после разочарања да истраје у тој жељи.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво