Читај ми!

Годишњица отмице рудара на Косову

Удружење породица несталих на КиМ од 1998. до 2000. године, облежава 16. годишњицу киднаповања осморице рудара и још једне особе из угљенокопа "Белаћевац". Удружење констатује да, и поред свих напора, још увек нема информација о њима.

Председница Удружења Наташа Шћепановић је подсетила да су рудари отети 22. јуна 1998. године, у време док је Србија имала контролу над Косовом, али да то није помогло у истрази, у коју су укључени Еулекс и УН, преноси Танјуг.

Шћепановићева је истакла да породице киднапованих неће одустати од својих захтева и постављања питања зашто је дозвољено да се кости сахрањених у масовне гробнице премештају по неколико пута.

На данашњем скупу је истакнуто да су предствницима Еулекса дали седам могућих локација на којима би могли да се налазе посмратни остаци Срба, али да они ове године не раде ни на једном.

Еулекс је пре неколико година започео истраживање локације Жиливоде, али је у међувремену одустао.

Представница владине Канцеларије за нестала лица Весна Бошковић је рекла да је на Косову укупно евидентирано 1.711 несталих лица, укључујући припаднике свих етничких заједница, а од тога је 530 несталих Срба и неалбанаца.

Тај број је исти годинама, а неки случајеви су решени, мада су у међувремену пријављени нови, казала је Бошковићева и додала да је до сада предато 359 посмртних остатака Срба.

Председница Канцеларије навела је да је за локацију Жиливоде пронађен сведок, али је то испитавање трајало дуго јер су стално тражени нови докази, што је било тешко прикупити, с обзиром да Србија нема ингеренције на Косову.

"Нисмо задовољни постигнутим и покушавамо да успоставимо сарадњу са Приштином, као и да вршимо даљи притисак на међуанродне организације, да се ископавања наставе", невела је Бошковићева.

Чланови породица несталих рудара нису задовољни што у ископавања могућихх гробница нису укључени и предсатвници Срба, већ то чини искључиво албанска страна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво