Читај ми!

Клизишта и подземне воде у Гроцкој

Поплаве, подземне воде и клизишта погодили су Гроцку и несеља Заклопачу, Врчин, Болеч, Бегаљицу. О штети у том крају надлежни још не желе да говоре. Кажу да сада раде на евидентирању свих оштећених кућа и поправци водовода, а грађанима поручују да воду не користе за пиће.

У Поповића крају клизиште је уништило четири куће, а Гордана Бакић већ седам дана покушава да своју спасе и од клизишта и од подземних вода.

"Подрум нам је пун воде. Ми смо неколико пута покушали да црпимо ту воду. Међутим, стално се пуни", каже Гордана.

Породица Бунцић избегла је из Славоније 1998. године, и опет је, како кажу, остала без крова над главом

"Клизишта су кренула преко ноћи, али на срећу укућани су изашли на време и живи", каже Петар Букчић из насеља Поповића крај.

У насељу Бегаљица поток је трећи пут за месец дана поплавио куће. Надлежни кажу да се неплански градило, да сва канализација иде у поток, и да је већина власника кућа преграђивала водоток мостовима, али и бацала ђубре у њега.

Апелујем да "Београдводе" раде свој посао јер од првог изливања Бегаљичког потока ништа нису урадили, каже Јасмина Мандић, заменица председника Општине Гроцка.

Огромна количина воде која се сјурила низ брдо, поплавила је и Гроцку, а река Грочица је однела пешачки мост код летње позорнице. Потопљен је и један бунар на изворишту река.

"Вода у Гроцкој може да се користи само као 'техничка', а надамо се да ће бити исправна до среде", каже Славољуб Стојановић, директор водовода и канализације у Гроцкој.

Струје има, и сада се чисте поплављене куће и у насељу Заклопаца. Стручњаци тврде да се мора контролисати градња, нарочито поред река и клизишта.

"Предлажем да се крене са регулацијом од Дунава, јер су ова клизишта у директној интеракцији са Дунавом. Уколико се не уради тако, клизишта ће се поново појавити", тврди Петар Локин, професор Рударско-геолошког факултета у Београду

Држава би требало да што пре евидентира сва клизишта на територији целе земље, каже струка, али и да одреди где је безбедна градња.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво