Читај ми!

Насипи на Сави одолевају

Евакисано 10 села уз Саву у околини Шапца. Отвор који се појавио на насипу успешно саниран. Бедеми су натопљени водом и постоји реална опасност да попусте, каже генерал Љубиша Диковић за РТС. Превентивно евакуисани Моровић и Вишњићево у општини Шид. Београд спремно дочекује могући поплавни талас на Сави, каже градоначелник.

03.05 - Сава код Шапца ноћас опада и сада износи 632 центиметра, наводи дописник РТС-а.

03.00 - У шидско село Вишњићево стигло 13 шлепера са песком.

00.30 - У Моровић стигло 11 шлепера џакова са песком које је донирао Град Нови Сад и почиње постављање насипа на најкритичнијим тачкама. Очекује се још девет шлепера, јавља РТС-ов репортер са лица места.

23.55 - Завршена евакуација у Моровићу, а евакуисани грађани су смештени у прихватне центре у Руми, јавља репортер РТС-а.

22.20 - Ојачавају се бедеми дуж Саве са сремске стране, како би се одбранили Сремска Рача, Босут, Моровић и Вишњићево, каже за РТС Марко Аџић из "Воде Војводине".   

22.00 - Новосадски Штаб за ванредне ситуације хитно позвао добровољце за пуњење џакова, који ће бити послати у шидско село Моровић. Бројеви за пријаву: 021/403-178, 062/80-58-243.

21.55 - Влада Србије одржаће сутра у 10 сати седницу на којој ће се расправљати о поплавама.

21.15 - Насипи код Шапца одолевају води, стање на утврдама је стабилно, јавља репортер РТС-а.

19.35 - Почела превентивна евакуација насељених места Моровић и Вишњићево, у општини Шид.

17.20 - На сваки сат времена, река Сава код Шапца опада за један центиметар, јавља репортер РТС-а. 

15.40 - Најкритичније у Шапцу, Малом Зворнику и Шиду, каже Предраг Марић. У Малом Зворнику прорадила клизишта - цела планина кренула према Дрини, рекао начелник Сектора за ванредне ситуације, преноси Бета.

15.15 - Готово цео Моровић је под водом, јавља репортер РТС-а са лица места.

14.55 - Сава на једном месту код Шапца пробила насип, али је брзом реакцијом то место затворено, каже за РТС Бобан Бирманчевић из Кризног штаба.

14.30 - Обреновчани којима недостају храна и вода за животиње или ветеринарска помоћ могу да се обрате на дежурни број телефона 011/361-9022.

13.10 - Становници села око Шапца послушали савете надлежних и започели евакуацију. Пре два дана, из села је измештена стока.

12.45 - За отклањање дугорочних последица катастрофалних поплава Србија може да рачуна на милијарду евра из Фонда солидарности ЕУ, рекла европска комесарка Кристалина Георгијева.

11.45 - Хитно потребни џакови за песак, саопштио МУП. Адреса за доставу: Омладинских бригада 31, 11070 Нови Београд.

10.50 - Бедеми су натопљени водом и постоји реална опасност да попусте, упозорава генерал Љубиша Диковић за РТС.

10.40 - Наложена хитна евакуација мештана села у сливу Саве поред Шапца због опасности од пробијања бедема који су натопљени водом.

10.20 - У Малом Зворнику клизиште је прекинуло саобраћај на магистралном путу ка Љубовији и град поделило на два дела.  

09.50 - Најкритичније је у Обреновцу и на потезу Сремска Рача - Митровица - Шабац, каже министар полиције Небојша Стефановић за РТС.

07.55 - Водостај на Сави у Београду је 543 центиметра, кажу у РХМЗ-у. У Земуну, ниво Дунава је 586 центиметара, али бедем није угрожен.

Шеф Градског штаба за ванредне ситуације у Шапцу, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, наложио је хитну евакуацију мештана села у сливу Саве поред града због проблема на бедемима.

Реч је о селима Дреновац, Шеварице, Табановић, Причиновић, Мајур, Мишар, Орашац, Миокус, Драгојевац, Мрђеновац и Прово.

Генерал Диковић је мештанима села Дреновац који су на списку за сељење, али то нису урадили, рекао да је, ако не верују њему, најбоље да сами оду до бедема и увере се колико пропушта.

"Доња зона бедема претворила се у блато, а цурење је први знак да бедем више није сигуран", рекао је Диковић за РТС.

У Кризном штабу донета је одлука да грађани више не учествују у одбрани Саве након 20 часова, већ да то раде Војска и полиција, а донета је и забрана уласка у зону за приватна возила.

"Због могућег пробоја воде, грађани су обавештени да ако чују сигнал за евакуацију, крену од бедема лево и десно, а да за собом оставе материјална добра", додао је Диковић.

У једном тренутку, Сава је код Шапца пробила насип, али је брзом реакцијом то место затворено, потврдио је Бобан Бирманчевић из Кризног штаба.

"Чинимо све како бисмо ојачали насипе, више од 1.000 људи учествује у акцији", рекао је Бирманчевић за РТС.

Евакуација шидских села

Око 23 сата вечерас завршена је превентивна евакуација шидских села Моровић и Вишњићево.

Они који су остали у Моровићу и Вишњићеву складиште џакове са песком који у двадесет шлепера долазе из Новог Сада.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић ове ноћи је у Моровићу. "Чим смо добили позив из општине Шид, ангажовали смо се и захваљујући хиљадама Новосађана, за пола сата смо напунили џакоаве и дошли да помогнемо", рекао је Вучевић за РТС.

Осим велике борбе која се водила код Костолца, у местима кроз која протиче Сава и даље су организована непрекидна дежурства и ради се на ојачавању брана.

Како су јавили репортери РТС-а, вода је опала и у Обреновцу и то два метра за 24 часа. Ипак, због новог поплавног таласа који прети Обреновцу, наређена је комплетна евакуација.

Реке у Београду су у стагнацији, али се пораст очекује наредних дана, а врх воденог таласа 26. маја.

У Београду, водостај на Сави износи 543 центиметра, кажу у Републичком хидрометеоролошком заводу. У Земуну је ниво реке 586 центиметара.

Ноћас су брањени бедеми испод Бранковог моста, Газеле, код Саве на Макишу, а најкритичнија тачка су Прогари код Сурчина. Иако се вода излила на шеталишта на Сави и Дунаву, у Центру за ванредне ситуације кажу да је у Београду, што се тиче насипа и бедема, ситуација под контролом.

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је за РТС да престоница потпуно спремно дочекује могући поплавни талас на Сави.

Све основне и средње школе на територији града Београда, изузев школа у Обреновцу и Лазаревцу, од данас настављају са радом.

Водостај Саве код Сремске Митровице и данас је у опадању и јутрос у 10 сати износио је 802 центиметра, речено је агенцији Бета у Јавном водопривредном предузећу "Воде Војводине".

Опасност по Сремску Митровицу, међутим, није прошла и сада главна опасност долази од воде која у Срем стиже "иза леђа", односно од оне воде која је пробила насип у Хрватској, на три километра од границе са Србијом и која се преко поља и шума као бујица шири Сремом.

Главна линија одбране од јутрос је у местима Босут, Вишњићево, Рача и Моровић. Село Јамена у општини Шид, које је у најнижем делу и најближе граници с Хрватском, евакуисано је јер га је Сава поплавила.

У општини Косјерић је 750 мештана оклоних села и даље одсечено од света и без воде, а најтежа ситуација је, како је изјавио председник Општине Милијан Стојанић, у Сечој реци и селу Станкићи.

Према његовим речима, вода се повлачи, али је активирано више од 300 клизишта. 

У Малом Зворнику клизиште је прекинуло саобраћај на магистралном путу ка Љубовији, затворило пешачки мост и град поделило на два дела.  

У тај град упућен је одред од 40 француских специјалаца за спасавање у случају поплава, међу којима су и рониоци.

Једно од насеља које је претрпело највећу штету је Крупањ. Вода се повукла, али је штета видљива на сваком кораку. На улицама и у кућама су крш, муљ и вода.

Људи се солидаришу и помажу једни другима. Поред хране и воде највише им је потребан грађевински материјал. Проходност пута ка Лозници омогућила је довожење помоћи.

Дунав код Смедерева у јутарњим часовима достигао је коту 6,6 метара, што је само 40 центиметара мање од вредности ванредне одбране од поплава.

На смедеревском пристаништу у току је припрема и пуњење џакова за одбрану од нараслог Дунава у линији од бетонске обалоутврде до железничке станице. Постављено је 25.000 џакова са песком и 100 великих врећа, а од јутрос се поставља још додатних 15.000 џакова.

У Смедеревској Паланци већ седам дана нема воде за пиће и школе не раде. Начелник округа је навео да је материјална штета огромна и да се не зна када ће водовод, загађен фекалијама, бити поправљен.

Председник Скупштине Града Јагодине Драган Марковић Палма рекао је да је Комисија Скупштине Града констатовала да је на подручју Јагодине поплављено 1.530 домаћинстава са око 6.000 становника, од којих је 700 малолетне деце.

Марковић је истакао да је и даље веома тешка ситуација у Рибару, у викнед-насељу "Бриони" лево и десно. У Глоговцу на десној обали Мораве 60 одсто земљишта је под водом, додао је Марковић. 

Председник Општине Ћуприја и начелник Штаба за ванредне ситуације Нинослав Ерић рекао је Танјугу да је опасност прошла јер је Велика Морава, која је јуче претила том граду, опала за 1,3 метра и наставља да опада.

Струје има, један део града, који се напаја са изворишта Стрелиште, има питку воду, а вода из правца Параћина је мутна и није у систему. Телефони раде, има лекова и хране.

У Параћину је омогућено снабдевање техничком водом, а градом круже цистерне које снабдевају мештане водом за пиће, рекао је председник општине Саша Пауновић. У појединим деловима општине још увек нема струје јер је трафо-станица потопљена.

Пауновић је напоменуо да многи мештани нису желели да се евакуишу, па им се помоћ у храни и води допрема чамцима. Тренутно се ради на изношењу смећа и дезинфекцији.

Председник Општине Свилајнац Предраг Милановић, рекао је Танјугу да је Велика Морава пресекла и обуставила саобраћај на саобраћајници ауто-пут Београд-Ниш-Марковац-Свилајнац, што је отежало допремање помоћи граду.

Свилајнац још нема питку воду, а ни струју у свим деловима, у многим домовима је вода, школе и многе установе не раде. Пуна је Ресава, пуна је канализација, па се испумпана вода из кућа враћа.

У Бајиној Башти ситуација је катастрофална у засеоцима, из минута у минут се мења, људи су одсечени од света, а сваког тренутка се јављају нови проблеми, каже председник Општине Радомир Филиповић. 

Трстеник је пети дан без воде и грађани се техничком и пијаћом водом снабдевају из цистерни, а око 70 домаћинстава у селима Планиница и Лободер потпуно је одсечено од града и њима се помоћу тешке механизације доставља вода и храна, саопштила је Општина Трстеник.

Љижани су данас поново остали и без техничке воде која им је пуштена јуче у току дана, и то због кварова на водоводу, потврдио је Танјугу директор ЈКП "Комуналац" Градимир Филиповић.

Западна Морава, бујичне реке и потоци на територији Краљева повукли су се у своја корита и за собом оставили више од хиљаду уништених кућа, а водена стихија однела је или оштетила 12 мостова на чијем месту се постављају понтони.

Док грађани из кућа износе уништено покућство, земљу и муљ, Штаб за ванредне ситуације са механизацијом јавних предузећа и уз велику помоћ Војске на месту порушених постављају понтонске мостове, како би повезали одсечена села. 

Велики број спасилаца из иностранства ради на евакуацији становништва из угрожених подручја, а у Србију и даље пристиже помоћ са свих страна.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво