Читај ми!

Дан државности Србије

У Србији обележен Дан државности. Председник Томислав Николић уручио одликовања појединцима и представницима институција. Премијер Ивица Дачић положио ловоров венац на саркофаг вожда Карађорђа у Цркви светог Ђорђа на Опленцу.

Свечаним скуповима у Београду и Опленцу обележен Дан државности Србије.

Председник Србије Томислав Николић положиo je венац на споменик Незнаном јунаку на Авали, а у Спомен књигу је написао:

"Данашња Србија вас је достојна, достојна је свих ваших мука и сваке капи крви, коју сте пролили, за њену децу и тако ће да буде и када нас више не буде". Полагњу венца присуствовао је и министар одбране Небојша Родић.

Председник Николић је потом, у згради Председништва на свечаној церемонији уручио 89 одликовања појединцима и представницима институција.

"Знамењима која вам данас уручујем кажем вам хвала у име грађана Србије и у име оних који не достижу до ваших резултата иако много вреде. Постали сте пример и путоказ, по мом мишљењу потпуно заслужено", рекао је Николић. 

Николић је истакао да су га грађани Србије овластили да "мења вредносна мерила којима нису били задовољни" и да је зато у њихово име доделио друштвене похвале онима чији је допринос у различитим областима завредео дивљење не само Србије, него и зналаца широм света.

"Жао ми је што не могу свима одједном. Тада нам се не би догађало, а није једном, да наше институције и појединци буду награђивани за свој рад у међународној заједници, а да у својој кући, својој Србији, нису ни примећени ни похваљени", рекао је Николић.

Председник Србије је добитницима одликовања рекао да поштовање рада и стваралаштва, истицање изузетних и заслужних, није само значајна сатисфакција добитницима признања, него пут којим се изграђује друштво и шаље порука да је вредно посветити се, стварати, да ће огромни напори и достигнућа бити примећени и награђени.

Николић је навео да му дежурни критичари, пошто "немају због чега", приговарају због броја одликовања.

"Позивам их да укажу на оног од вас који није заслужио да му се Србија, макар на овај начин, захвали за оно што је за њу учинио.

Вама од срца честитам признања, а свим грађанима Сретење, Дан државности Србије", рекао је Николић награђeнима.

Председник Србије приредио је пријем за високе званице са кога је поручио да у Србији сви треба да буду јединствени и да учине све што могу ради опстанка и напретка свог народа.

Дачић: Данас је време за јединство

Премијер Србије Ивица Дачић положио је ловоров венац на саркофаг вожда Карађорђа у цркви Светог Ђорђа на Опленцу и поручио да данашње време није време за експериментисање са државношћу, већ време за јединство.

Честитајући грађанима Дан државности, Дачић је рекао да тај празник нема само симболични значај на ослободилачке тежње српског народа, већ што је много значајније сећање на прве тековине држаности и уставотворности и битку за изградњу модерне државе каква Србија жели да буде у будућности.

"И у то време у том Уставу било је записано да држава Србија зависи од турског султана и цара. Данас су међународни услови такви да говоре о томе да Србија мора грчевито да се бори за своје државне и националне интересе. Време у којем смо није време за експерименте са државношћу, већ време да јединствено кренемо путем који ће нас водити ка сигурној будућности", истакао је Дачић.

Према његовим речима снага народа је била увек у томе да препозна шта је то најбоље за Србију а то је европски пут, али и очување националних и државних интереса. Премијер је пожелео да се Србија више никада не бори за своју слободу, већ да свакодневну борбу води за развој, за земљу у којој ће све постати нормално, а нормално постати правило, а не изузетак.

Поводом Сретења, државног празника Србије и општинске славе у Зубином потоку је одржана свечана академија са које је министар Александар Вулин поручио да Влада Србије која год буде била неће признати независност Косова. 

Поводом Дана државности делегације града Краљева, Војске, Полиције, Покрета ветерана и Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије Јово Курсула, положиле су венце на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године. На Љубићу код Чачка, делегације Града Чачка, Моравичког округа, Полицијске управе и Месне заједнице Љубић, положиле су ловорове венце и цвеће.

Сећање на борбу за ослобођење 

Дан државности Србије слави се на Сретење у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, кад је у Орашцу почела борба за коначно ослобођење од петовековне Турске владавине.

Врло брзо након тога Срби су ушли у отворени рат са Турском, чију су војску неколико пута потукли. Највеће победе устаници су извојевали код Иванковца 1804. године, на Мишару и код Делиграда 1805. године.

Слом устанка почео је 1812. године пошто су Руси морали да се повуку због Наполеоновог похода на Москву. Потписан је Букурешки мир, којим је било предвиђено да Србија добије аутономију и да се Турци врате у Београд - услове које Срби нису хтели да прихвате.

После тога турска војска напала је ослобођену територију из три правца. Отпор српских устаника сломљен је падом Београда 7. октобра 1813. године.

Иако угушен Први српски устанак утро је пут за даљу борбу Срба за ослобођење, која је настављена две године касније подизањем Другог српског устанка у Такову.

На Сретење, 1835. године, кнез Милош Обреновић прогласио је први српски устав и један од првих демократских устава у Европи.

Творац једног од најлибералнијих европских устава тог времена је Димитрије Давидовић, учени Србин из Аустрије и књажев секретар. У њему су биле изражене потребе српског друштва за еманципацијом, разбијањем феудалних установа и аутократске владавине.

Овај датум је узет као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник се слави од 2001. године.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво