Читај ми!

Убијено 45 жена у породичном насиљу

Од укупно 76 особа страдалих у породичном насиљу ове године, чак 45 њих су жене. Прошле године у Србији убијено 28 жена, тако да је тај број сада неупоредиво већи. Проблем је што нема брзог реаговања и кажњавања насилника, како би се насиље спречило и смањио број жртава, кажу у Саветовалишту против насиља у породици.

Током ове године у Србији је у породичном насиљу настрадало 76 особа, од чега 45 жена, а било је и пет случајева чедоморства, рекла је координаторка Саветовалишта против насиља у породици у Београду Весна Станојевић.

Стојановић је Танјугу, уочи обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама 25. новембра, рекла да је тај број у односу на претходне године неупоредиво већи.

"Прошле године убијено је 28 жена, а сада 45, тако да је сваки коментар сувишан", рекла је Станојевић.

Према њеним речима, најтежи облик насиља су убиства и самоубиства која произилазе из породичних свађа и односа у великом порасту и да би она, на неки начин требало да буду упозорење свима да је то проблем о коме треба што више да се говори.

"Ми нажалост о овом проблему говоримо онда када се нешто деси, или када се обележавају датуми попут 25. новембра - Међународног дана борбе против насиља над женама, који је установљен 1981. године у Латинској Америци", рекла је Станојевић.

Скупштина Србије је недавно усвојила Конвенцију Савета Европе о борби против насиља над женама, за коју се сматра да је до сада најбоље урађен, најзначајнији и најсвеобухватнији међународни документ у овој области, подсетила је Станојевић.

Како је рекла, у Србији ипак недостаје ефикасност у решавању проблема, односно брзина и кажњавање насилника да би се проблем спречио, смањио или бар довео на разумну меру.

Станојевић је рекла да у Београду има три сигурне куће које имају капацитет да приме 75 жена и деце, али да увек може да их буде више.

"За сада не постоји потреба да буде већи број сигурних кућа, јер се не јавља више жена од постојећих капацитета", рекла је Станојевић.

Телефон саветовалишта против насиља у породици од почетка године до сада је позвало 3.000 жена које имају проблем са породичним насиљем, од чега је 328 жена дошло на непосредне разговоре, изнело свој проблем како би добиле подршку.

Ове године је сигурне куће у Београду користило 253 жена и деце, а свакодневно између 40 и 55 жена и деце користе услуге сигурних кућа.

Тај број се обично повећава после празника, годишњих одмора, када породице не функционишу и због материјалних разлога, додала је Станојевић.

Осим у Београду, Сигурне куће постоје у Новом Саду, Сомбору, Зрењанину, Панчеву, Крагујевцу, Нишу, а у међувремену затворене су у Лесковцу, Зајечару и Смедереву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво