Читај ми!

Обнова манастира Хиландар

Манастир Хиландар девет година после великог пожара успешно се обнавља, а радови су поступни, да би се сачувала аутентичност светињe. Упоредо са грађевинским делом, опоравља се и економија манастира.

Братство манастира Хиландара обновило је нешто више од 50 одсто изгорелих конака и других манастирских објеката. Обнова се одвија поступно, тако да се не наруши аутентичност коју је манастир имао пре пожара. Упоредо с тим, монаси обнављају и економију манастира.

Пожар из 2004. године је највећи у осмовековној историји Хиландара. Две године касније започета је и највећа обнова тог манстира. Прво су рашчишћени изгорели објекти, припремљена је пројектна документација и 2006. су почели радови. Сведок тог процеса је архимандрит Методије, изабран на трон игумана Хиландара 2010. године.

"До сада је обновљено нешто више од 50 посто онога што је изгорело. Прво смо обновили конак из 1814. године, а после тога смо одмах преузели обнову највећег од свих изгорелих конака. То је конак из 1821, јер његовом обновом практично завршавамо највећи део изгорелог дела и он се сада приводи крају", каже игуман Методије.

Заједно са обновом конака ради се трећа целина, односно улазни комплекс манастира, па је Хиландар, практично, читав у обнови. Упоредо са обновом изгорелог дела, монаштво реконструише и делове манстира који су страдали од зуба времена.

Пирг Светог Ђорђа има најстарији живопис у манастиру. Живопис из 12. века је био угрожен због прокишањавања крова.

"Иако тај објекат уопште није страдао у пожару, ми смо били принуђени да кров заменимо да бисмо заштитили најстарији живопис. Такође радимо и друге објекте који су угрожени, тако да слободно можемо да кажемо да је обнова које сада врши највећа у историји Хиландара, после оног великог подухвата који је био у време светог краља Милутина", каже игуман.

Претпоставља се да ће комплетна обнова манастира потрајати више година. Упоредо 50 монаха обнавља и економију манастира, водећи се идеалом да све што је им потребно производе сами.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво