Реаговања на забрану Параде поноса

Због одлуке српских власти да забрани Параду поноса америчка амбасада у Београду изразила "велико разочарање". Забраном Параде поноса трећу годину за редом српске власти пропустиле прилику да покажу да поштују темељна људска права, каже Штефан Филе. Одлуку о забрани критикује и ЛДП.

Страни званизници негативно оцењују одлуку Владе да забрани параду поноса. Америчка амбасада у Београду изразила је "велико разочарање" због те одлуке. Забраном Параде поноса  српске власти су пропустиле прилику да покажу да поштују темељна људска права, каже Европски комесар за проширење Штефан Филе.

"Слобода говора, слобода окупљања и слобода уздруживања су срж људских права, и заштита и обезбеђивање сваког грађанина је основна одговорност демократске владе", наводи се у саопштењу Амбасаде САД.

Америчка амбасада је "снажно осудила" и претње насиљем учесницима Параде поноса, уз оцену да "насиље и претње немају места у демократском дискурсу".

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је трећу годину за редом Парада поноса забрањена из безбедносних разлога.

Амбасада наводи и да су права на слободу говора, окупљања и удрживања основна људска права која треба да уживају сви и која није резервисана "ни за једну појединачну групу у друштву".

Филе је оценио да су српске власти забраном Параде поноса у Београду трећу годину за редом пропустиле прилику да покажу да поштују темељна људска права.

Поштовање права на слободу окупљања и изражавања су посебно важна у контексту приступних преговора Србије и у оквиру процеса скрининга за поглавља 23. о правосуђу и основним правима, навео је Филе у саопштењу.

"Као комесар за проширење ЕУ, у обавези сам да тражим од земаља кандидата да потпуно прихвате вредности попут слободе окупљања и слободе изражавања које су у темељу на којем је пројекат Европске уније изграђен", навео је Филе у саопштењу.

Он је навео да Европска комисија очекује да влада Србије предузме све неопходне кораке да испита претње насиљем упућене Паради поноса и предузем неопходне мере да осигура да се слобода окупљања и изражавања убудуће потпуно поштују.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић изјавила је да је забрана Параде поноса још једном показала колико се свих ових година мало радило на смањењу хомофобије и развијању толеранције, о чему говоре и алармантни подаци о количини мржње и нетрпељивости према ЛГБТ популацији која постоји посебно код младих људи.

Забрану Параде критиковао је и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, који сматра да никада ниједна власт у Србији није имала повољније услове да обезбеди функционисање правног поретка као актуелна.

"Нажалост, забраном мирног скупа заказаног за суботу показали су да ни ту околност нису успели да искористе", навео је Јовановић у писаној изјави.

"Кућа људских права и демократије" затражила је ноћас хитну седницу Одбора за безбедност Скупштине Србије због признања институција да нису у стању да осигурају безбедност за грађане.

Светске агенције о забрани Параде поноса

Светске агенције јављају да су српске власти забранила Параду поноса у Београду, трећу годину заредом, због претњи десничарских група.

"Влада Ивице Дачића саопштила је да су највиши (српски) безбедносни и државни званичници одлучили да забране догађај у суботу, јер се боје да ће се понови насиље из 2010. када су екстремисти напали учеснике марша хомосексуалаца у српској престоници. То је изазвало једнодневне сукобе са полицијом у којима је било повређено више од 100 људи", јавила је агенција АП у извештају из Београда, који су пренели многи светски медији.

Ројтерс додаје да су амбасадори западних земаља извршили притисак на Србију да ове године дозволи одржавање манифестације у суботу, што би био "тест за балканску земљу за (њену) посвећеност толеранцији и различитости уочи покретања преговора о чланству у Европској унији у јануару наредне године".

"Али, после тросатног састанка државних лидера и шефова безбедносних служби, премијер Дачић је рекао да неће дозволити одржавање", преноси британска агенција.

И Српска православна црква се изјаснила против Параде поноса, рекавши да су права геја уништавају институцију брака и породичних вредности, подсећају агенције.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво