Читај ми!

Подстицај женском предузетништву

Више од четвртине малих и средњих предузећа у Србији воде жене, које се баве углавном услугама и пољопривредом. Ради подстицања женског предузетништва пет година се организује конкурс "Жена за 5" у оквиру кога се бира најбоља предузетница и додељује пола милиона динара за набавку машина и опреме за предузећа.

Већ пету годину за редом додељује се годишња награда предузетници године "Жена за 5". Конкурс је намењен женама које су се одлучиле да самостално започну и обављају неку делатност. Награда од пола милиона динара додељује се искључиво за набавку машина и опреме за предузећа.

Прошлогодишњи добитник је Светлана Вучковић која је основала агенцију за геронто-домаћице "Нана" и запослила 40 жена са евиденције Националне службе за запошљавање. Награду је употребила за куповину опреме за обуку и рад запослених.

"Добили смо и визуелни идентитет тако да су све домаћице опремљене са кецељама, торбицама, заштитним средствима и рукавицама", објашњава Светлана Вучковић.

Министарство финансија и привреде обезбедило је ове године 20 милиона динара за разноврсне програме финансијске и нефинансијске подршке малим и средњим предузећима и још 40 милиона динара за кредите преко Фонда за развој.

Да би сви заинтересовани на једном месту могли да нађу податке о доступним кредитима и програмима, направљен је и интернет портал.

"На том сервису Национална агенција за регионални развој уноси и ажурира све програме, даје сва упутства, има онлајн комуникацију, односно питања и одговоре", каже помоћница министра финансија Нина Самарџић.

Просечан износ за старт-ап кредите је од две до десет хиљада евра, али банке се све мање одлучују за пласирање таквих кредита, јер их сматрају ризичним.

Банкар Владимир Вуковић каже да незапослени људи крећу у старт-ап бизнисе, крећу од ни од чега да створе нешто у подручјима као што су Јужна и Источна Србија где је незапосленост чак 40-50 одсто.

"С друге стране даје нам задовољство да препознамо да су неки од тих пројеката после пар година успели", каже Вуковић.

У новој стратегији за мала и средња предузећа, Министарство финансија ће представити план за системско решавање њихових проблема.

Стратегија се ради за период до 2020. године и усклађује се са ИПА програмима претприступних фондова Европске уније, а надлежни кажу да ће бити готова до краја године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво