Читај ми!

Млеко у Србији безбедно

До сада завршена анализа 50 узорака која је показала да је млеко апсолутно безбедно за људску употребу, каже начелник Пољопривредне инспекције Ненад Катанић, додајући да би данас могла бити завршена анализа осталих узорака.

Министарство пољопривреде Србије саопштило је да је млеко на тржишту Србије безбедно.

Начелник Пољопривредне инспекције Србије Ненад Катанић рекао је да млеко "дукат", које је у Хрватској повучено из употребе као небезбедно, никада није увезено у Србију.

Катанић је навео да је у току ванредна инспекцијска контрола млека у Србији и да је узето 300 узорака свих домаћих и страних произвођача.

"До сада је завршена анализа 50 узорака, која је показала да је млеко апсолутно безбедно за људску употребу", истакао је Катанић и додао да би данас могла бити завршена анализа осталих узорака, о чему ће јавност бити обавештена.

Према његовим речима, у Србију се млеко "дукат" увозило само из Босне и Херцеговине. Те пошиљке су контролисане и утврђено је да је млеко потпуно безбедно.

Катанић је истакао да ће, уколике се утврди било каква неправилност у току ванредне контроле, одговорни бити кажњени. Он је апеловао на медије да о млеку не пишу сензационалистички.

Катанић је подсетио да је прошле године само један текст у којем се наводи да је више од 70 одсто кукуруза било заражено афлатоксинима, проузроковао велику економску штету, а анализом је утврђено да је заражено било седам процената кукуруза.

Начелница Ветеринарске инспекције Сања Челебићанин рекла је да анализу млека обавља Институт за хигијену и технологију меса у Београду, који, као референта лабораторија, за државу деценијама "ради мониторинг резидуа".

Челебићанинова је истакла да би, да је неисправно млеко ушло у Србију, то најпре знало Министарсво пољопривреде, јер је Србија у систему такозваног брзог узбуњивања и обавештавања и има уговор са Управном за ветерину Хрватске о међусобном обавештавању о свим сумњивим и небезбедним производима.
 
Начелник Пољопривредне инспекције Ненад Катанић отворио је паковање млека "дукат" купљено данас у Београду, отпио из њега и понудио новинарима да пробају млеко.

Министарство пољопривреде Хрватске је крајем прошле седмице, због присуства афлатоксина, наредило повлачење из продаје четири врсте трајног млека које производе загребачки "Дукат" и вараждинска "Виндија".

Босна и Херцеговина и Црна Гора забраниле су увоз млека произвођача "Дукат" и "Виндија".

Афлатоксини су токсични продукти плесни aspergilus flavus којих може бити у сточној храни, сировинама и полупроизводима за производњу људске хране, као и у житарицама, кукурузу, кромпиру, воћу, орашастом воћу и храни животињског порекла, посебно млеку, ако су животиње храњене контаминираном сточном храном.

Стручњаци наводе да афлатоксини оштећују јетру и друге органе и изазивају рак јетре. Америчка Агенција за храну и лекове (ФДА) сматра да у случају афлатоксина нема апсолутне сигурности хране, односно да максимално допуштена количина буде једнака нули.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво