Читај ми!

Аларм за земљотрес

Инжењер из Пирота Томислав Панчић и Миомир Сланкаменац, професор у Америци направили су аларм који реагује на прве знаке земљотреса. Апарат се разликује од постојећих по томе што не реагује на случајна померања тла и не троши батерије у стању мировања.

Томислав Панчић, машински инжењер из Пирота и Миомир Сланкаменац, професор у Америци, направили су аларм који реагује на прве знаке земљотреса.

Повод за реализацију идеје био је прошлогодишњи земљотрес у Краљеву. Аутори су недавно на "Тесла фестивалу" у Новом Саду за тај уређај добили сребрну медаљу и специјално признање од Асоцијације удружења проналазача Русије.

Томислав Панчић, аутор проналаска, каже да се апарат разликује од постојећих по томе што не реагује на случајна померања и не троши батерије у стању мировања.

"Он има специфичну могућност да може и под нагибом да буде у стенд бај режиму или да прати нагибе зграде. То је једна од значајних предности у односу на већ постојећа решења и то је и основа ове иновације", рекао је Панчић.

Аутор је свестан да ће у тренутку земљотреса аларм можда још више успаничити људе, али ће свакако бити користан нарочито ако се потрес догоди ноћу.

"Понекад су и секунде значајне да се напусти просторија, можда некада и делићи секунде одлучују. А ово нас упозорава да што пре треба да изађемо", рекао је Панчић.

Овај Пироћанац се проналазаштвом бави 30 година. Добитник је многих признања а најзначајнија су са сајма у Бриселу и награда фондације "Никола Тесла" која се добија само једном у животу.

За многе негове иновације били су заинтересовани странци - Јапанци су чак по његовој идеји направили хидроелектрану на точковима, али је каже мало домаћих фирми које желе да на основу проналаска производе нешто ново и непроверено. Зато је недавно у Београду, свој аларм за земљотрес за који је добио и награду - представио на штанду удружења пиротских предузетника.

Председник општег удружења предузетника Пирот Горан Лилић каже да је циљ повезивања проналазача и предузетника стварање малих производних предузећа и упошљавање радника где би свако могао да нађе свој интерес.

За почетак је урађено двадесетак пробних примерака овог аларма. Иако је у њега уложено много труда и рада, аутори се, ипак, надају да ће што дуже остати у стању мировања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво