Читај ми!

Посланици добијају саветнике

Млади ће посао моћи да нађу и у српском парламенту од 1. јануара следеће године. Одлуком Администартивног одбора, 50 правних и економских стручњака требало би да буду ангажовани као саветници који ће да допринесу ефикасности рада Скупштине.

За три и по године мандата овог сазива српског парламента, донето је око 700 закона и 260 подзаконских аката, ради усклађивања са европским прописима и како би се спремно дочекао почетак преговора са ЕУ. У Скупштини тврде да су им недостајали стручњаци, па ће од 1. јануара, млади моћи да нађу посао и у парламенту.

Одлуком Администартивног одбора, 50 правних и економских стручњака требало би да буду ангажовани као саветници који ће да допринесу ефикасности рада Скупштине.  

Секретар Скупштине Вељко Одаловић каже да претходном систематизацијом није био предвиђен довољан број извршилаца са вишим звањима да би могли стручну подршку која врло често подразумева анализу закона, израду одређених планова, израду амандмана и остало, подрже и помогну раду посланичких клубова.

Одбору за евроинтеграције такви кадрови су преко потребни.

"У безброј ситуација смо дошли у прилику да донете законе у року од неколико месеци мењамо, понекад и више пута јер приликом доношења није дошло до пуног или потпуног усаглашавања са европским правним тековинама", каже Ласло Варга, председник Одбора за европске интеграције.

Један број виших саветника предвиђен је да помаже посланичким клубовима.

"Врло је интересантно да после толико хвалоспева на рачун рада Скупштине представници власти уочи избора решавају да упосле нових 50 људи, који би наводно били стручни сарадници посланицима", каже Драган Стевановић из Српске радиклане странке.

Милица Радовић из Демократске странке Србије сматра да је у позадини жеља владајуће већине да обезбеди своје људе у Скупштини након мандата. "То је једина суштина коју видим у овој одлуци", каже Милица Радовић.

"У освит кампање, запошљавање младих људи на тако одговорним функцијама има димензију политичког маркетинга", сматра аналитичар Дејан Вук Станковић.

"Мислим да би јавност у Србији са правом могла да постави питање шта је рационално оправдање за једну овакву одлуку, односно, који су то ефекти који се могу очекивати од запошљавања не тако малог броја нових државних службеника", каже Дејан Вук Станковић.

Буџетом за ову годину ангажовање младих експерата није планирано, али је нацртом буџета за 2012. годину то предвиђено. Плате правних и економских стручњака још нису познате, али ранија пракса је показала да се зараде виших саветника крећу и до 120.000 динара.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво