Читај ми!

Избори већ у децембру?

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић рекла, иако је последњи рок за одржавање парламентарних избора 11. мај, да је не би изненадило да они буду одржани и раније – у децембру или јануару. Опозија тврди да је спремна за трку, кад год био старт.

Последњи рок за расписивање парламентарних избора је 11. март, а за њихово одржавање 11. мај, рекла председница парламента Славица Ђукић-Дејановић и додала да је не би изненадило да они буду одржани и раније – у децембру или јануару.

"Све што се догоди од овог момента до тих рокова је очекивано време. Ова влада и парламентарна већина имала је, очигледно, пун четворогодишњи период рада", рекла је новинарима у парламенту Славица Ђукић-Дејановић.

Председница Скупштине је прецизирала је да избори могу бити одржани у децембру или јануару, али и све до термина који су последњи рок за њихово одржавање.

Додала је да је становиште владајуће коалиције да избори буду одржани на време.

Председница скупштине је навела да је за грађане све једно да ли ће избори бити у децембру, јануару или марту, као и да о датуму одржавања избора одлучује председник Србије.

Упитан да прокоментарише изјаву председнице Скупштине Србије Славице Ђукић-Дејановић, министар полиције Ивица Дачић одговорио је да је теоретски тачно да избори могу да буду расписани и у децембру, али да ће, свакако, бити редовни.

Део опозије, међутим, не би био изненађен ранијим гласањем и кажу да да су спремни за трку, кад год био старт.

Спремни за трку

Шеф посланичке групе ДСС-а Слободан Алигрудић каже да поједини чланови коалиције калкулишу ранијим обарањем Владе да би задобили бољу позицију на изборима и да је то један маркетиншки трик.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић каже да је, уколико власт није спремна да направи заокрет и из корена промени свој однос према проблемима у друштву, практично сутрашњи дан идеалан за рсписивање избора након саопштења одлуке Европске комисије да смо испунили техничке услове за чланство у ЕУ.

Председник Српске радикалне странке Драган Тодоровић каже да би било боље питати представнике владајуће коалиције да ли су спремни, али, како каже, процењује да би њима требало још десетак година и да би после тога били потпуно спремни.

У ДС-у нису коментарисали изјаве Славице Ђукић-Дејановић, а много информација о термину избора нема ни Г17 плус.

Лидер Г17 плус Млађан Динкић каже да о термину избора са њима нико није разговарао, али да су у тој странци спремни кад год да се распишу избори.

Предизборне калкулације

На другој страни, заменик председника Српске напредне странке Александар Вучић тврди да је намера демократа, да уколико рејтинг покаже да су јачи од напредњака, избори буду у јануару и за то наводи четири разлога.

"Прво, зато што мисле да нас и даље обмањују причом о величанственим пројектима попут моста, друго је нови модел фијата, треће је злоупотреба божићних и новогодишњих празника на шта су научили и четврто је добијање статуса кандидата у децембру кад се све државе изјасне", наводи Вучић.

Према мишљењима стручњака децембарски избори напредњацима би сигурно одговарали, док радикалима, на другој страни, не би одговарали.

Марко Благојевић из ЦЕСИД-а каже да би напредњацима одговарали избори зато што имају 22 посланика, а могли би да имају далеко више, а радикалима не, зато што имају више од 50 посланика, а биће сведени на мање од тога.

"Што се тиче демократа њима одговара, јер би тачно знали шта да понуде, а имали би неколико ствари, што је извесност наспрам неизвесности коју би могли да понуде у пролеће", оцењује Благојевић.

Закон предвиђа да је крајњи рок за расписивање избора 11. март, а последњи датум за њихово одржавање 11. мај 2012. године.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво