Читај ми!

Страначка реаговања

Функционери ДСС-а и радикала алтернативним путевима ушли на север Косова, пошто су враћени са Јариња и Брњака. ДСС поручује да су НАТО, САД и ЕУ чврсто решени да направе границу између Србије и Косова. Напредњаци траже гласање о поверењу Влади.

Представници Српске радикалне странке и Демократске странке Србије ушли су данас одвојено на север Косова алтернативним путевима, пошто су претходно враћени са прелаза Јариње и Брњак.

"Сачекала нас је челична ограда и бодљикава жица, иза које су се видела борбена возила Кфора", рекао је шеф посланичке групе СРС-а Драган Тодоровић.

"Ми овде нећемо да водимо никакву страначку политику. Ви овде треба да будете јединствени, нема делења на странке, овде је само интерес Србије и то је оно што треба свима да буде на првом месту", рекао је Тодоровић.

Тодоровић је рекао да ће његова странка учинити све да помогне Србима на Косову, у складу са могућностима, а то је да преко скупштинске говорнице где се врши притисак на власт да учини све што је у њеној моћи.

Са прелаза Јариње враћени су и лидер Нове Србије Велимир Илић и неколицина посланика из те странке. Ка Косову су се упутили и функционери Српске напредне странке.

Из ДСС-а и СРС-а најављују да ће остати на Косову и подржати Србе који се противе доласку косовских цариника и пограничних полицајаца.

ДСС поручује да насилна акција преузимања прелаза Брњак и Јариње потврђује да су НАТО, САД и ЕУ чврсто решени да направе границу између Србије и Косова. Функционер те странке Слободан Самарџић додао је да одговорност за целу ситуацију сноси и Београд.

"Миран отпор којим се косовски Срби одупиру сили и насиљу једини је конац о кога се држи држва Србија", рекао је Самарџић агенцији Бета и оценио да је срамота што су локални Срби, који се одупиру одлуци Приштине, пуштени низ воду и што држава не делује у њихову корист.

Према његовим речима, чврст отпор народа који не да своју државу једина је шанса да се не одустане од Србије као државе на Косову.

"То што Влада води другачију политику, то је њихов пораз, али не и државе и српског народа", рекао је бивши министар за Косово и Метохију.

"Дошли смо овде да искажемо своју људску солидарност, да будемо овде са овим људима, да им кажемо да ћемо ми учинити све, да се боримо за њих, барем онолико колико се они овде боре", рекла је Санда Рашковић-Ивић из ДСС-а.

СНС: Власт нема план

И Српска напредна странка осуђује акцију косовских Албанаца, Еулекса и Кфора и тражи хитну седницу Скупштине на којој би се гласало о поверењу Влади Србије, због тога што, како се наводи, српска власт нема озбиљан план за решење тог проблема.

"Сматрамо да нико моралан више не може, не сме и нема право да подржава овакву Владу. Излаз за Србију и њене грађане је у расписивању ванредних парламентарних избора и доласку на власт оних који ће водити бригу о државним и националним интересима", наводи се у саопштењу.

Напредњаци сматрају да је акција Албанаца, Еулекса и Кфора била нелегална, али и да је показала да власти у Србији нису ни имале план шта ће радити ако дође до тога.

Нова Србија позива председника Бориса Тадића и Владу да грађанима на ванредној седници Скупштине Србије кажу истину о договору о царинском печату и зашто споразум није
верификован у парламенту.

Додаје се да је очигледно да Влада нема никакав план за решење ситуације на северу Косова и Метохије и да су "грађани у сталном страху и препуштени сами себи".

Председник Извршног одбора Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић изјавио је синоћ да је ситуација на северу Косова и Метохије "врло комплексна и нимало лака" а за то, додао је, велику одговорност сносе међународна заједница и Европска унија.

"Косово никада неће бити стабилно друштво док се не нађу решења која ће бити прихватљива и за Србе и за Албанце", рекао је Ружић за јагодинску Телевизију Палма плус.

Ружић је оценио да Срби у северном делу Косова "имају право да траже да се уважи реалност на терену, као што то право имају Албанци у деловима где живе".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво