Пут ка ЕУ нема алтернативу

Побољшање привредне сарадње Србије и Хрватске, међусобна подршка на путу ка ЕУ и заједнички наступ на међународном тржишту, коначно утврђивање међудржавне границе, порука је коју су упутили премијери Мирко Цветковић и Јадранка Косор.

Премијери Србије и Хрватске Мирко Цветковић и Јадранка Косор истакли су, после састанка у Београду, да се две земље међусобно подржавају на путу ка Европској унији и оценили да тај пут нема алтернативу.

Цветковић и Косорова су истакли да је током састанка било речи о привредној сарадњи две земље. Српски премијер је истакао да се сарадња побољшава из године у годину, али да и даље има простора за напредак.

Премијерка Косор је нагласила да потенцијали за јачање сарадње постоје у грађевинској, прехрамбеној и аутомобилској индустрији.

Цветковић је рекао да је током разговора дотакнуто и питање државних граница и да је постигнут одређени напредак и изразио очекивање да, уз наставак тих разговора, тај проблем буде решен до лета ове године.

Потписаним билатералним споразумима договорена је међусобна размена предмета оптужених за ратне злочине и за организовани криминал и тиме је потврђена сарадња две земље у тој области.

Хрватска је предложила да се организује регионална конференција, уз учешће министара правде, тужиоца две земље и угледних правника, на којој ће бити решено питање оптужница за ратне злочине.

Премијери су истакли да је било речи и о решавању проблема избеглица, најавивши одржавање донаторске конференције.

Косорова је рекла да је центру пажње Хрватске питање несталих особа, али и "питање које се нажалост могло препознати кроз случај Пурде и ми не желимо да се такви случајеви икада више догоде".

Премијери Србије и Хрватске најављују и да ће се њихове администрације врло брзо упустити у разматрање свих тема о којима је данас било речи, како би се решења за поменута питања, кажу, нашла што је пре могуће.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво