Пред другу рунду преговора

У наставку дијалога Београда и Приштине, на дневном реду снабдевање струјом, матичне књиге и регистарске таблице. За Србију, као суверену земљу, неприхватљиво је да се одрекне оригинала матичних књига, каже Борко Стефановић за РТС. Приштина не жели копије докумената, каже Едита Тахири.

Пред почетак нове рунде преговора Београда и Приштине, која ће бити отворена у понедељак у Бриселу, биће расправљано о спорним питањима - снабдевању струјом, матичним књигама и регистарским таблицама.

Шеф српске делегације Борко Стефановић рекао је да је полазна тачка у разговорима о снабдевању струјом то да се тај систем стави у системски оквир.

Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је Србији стало да омогући домаћој електропривредној компанији и грађанима несметано снабдевање струјом.

"Струја на Косово стиже из Албаније и из Обилића, осим на северу Косова", рекао је Стефановић, нагласивши да је циљ да се грађанима омогући да користе енергетску инфраструктуру и да плаћају струју нашим компанијама.

Коментаришући захтев Приштине да матичне књиге које су узете са Косова буду враћене, шеф српске делегације је рекао да се "ниједна суверена земља неће одрећи оригинала матичних књига и грађана који су ту евидентирани, јер би то значило одрицање од суверенитета", али да Београд, као решење, нуди копије докумената.

"Питање матичних књига и катастра морамо да уједначимо, јер сада нису уједначени и подложни су злоупотребама", рекао је Стефановић.

Говорећи о царинском печату, Стефановић је рекао да је царински печат Косова за Београд неприхватљив, али да Београд нуди "креативно решење", као и за регистарске таблице.

Отварање нових питања

Вођа приштинске делегације Едита Тахири изјавила је да ће бити отворена питања енергетике и регистарских таблица, као и да се нада затварању питања покренутих на првом састанку.

"Надам се да ћемо у другој рунди постићи споразум у вези са тим питањима. Један од договора који треба постићи је и питање царинских печата, јер постоји велика асиметрија у трговинским односима. Ми смо дозволили увоз робе из Србије, а Србија још не дозвољава извоз са Косова чак и транзит косовске робе на друга одредишта", рекла је Тахиријева.

"Када су у питању матичне књиге, ми сматрамо да оне треба да буду враћене. Тражимо оригиналне матичне књиге које су узете током рата са Косова. Српска страна је понудила да нам врати само копије. Лично не разумем зашто би нешто што је као оригинал узето са Косова, било враћено само као копија. То нисам успела да разумем", рекла је вођа приштинске делегације.

"Ипак је било напретка по питању матичних књига, јер је формирана мешовита комисија, коју ће предводити Еулекс и која ће потврдити истоветност оригинала и копија", рекла је Тахиријева.

Тахиријева је негирала да ће током разговора бити отворена политичка питања и на крају статус Косова.

На првом састанку 7. и 8. марта отворена су питања катастра, царинских печата, авиосаобраћаја, телекомуникација и председавања регионалном зоном слободне трговине ЦЕФТА.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво