Србија ближа статусу кандидата

Оцена свих европских званичника је да је Србија ближе статусу кандидата за чланство у ЕУ, али да је неопходно испунити услове из Акционог плана и донети нове законе, рекао за РТС председник Србије Борис Тадић, који учествује на Бриселском форуму.

Председник Србије Борис Тадић рекао је за РТС да су оцене свих европских званичника да је Србија ближе статусу кандидата за чланство у Европској унији, али да је неопходно испунити услове из Акционог плана и донети нове законе.

"Јавности је добро познато о чему се ту ради, о закону о финансирању политичких странака, о изборним законима, о бланко оставкама, о реституцији и о свим осталим процесима који су у вези са реформом правосуђа", подсетио је Тадић.   

Како је навео председник Тадић, који се налази на тродневном Бриселском форуму, европски званичници сматрају да су административни капацитети Србије да спроведе Акциони план много бољи од неких држава у региону.

Као пример навео је реформу правосуђа, са којом се Хрватска суочава тек на крају пута ка Европској унији.

"Дефинисали смо пут који се зове Акциони план, далеко теже него друге државе. Ми приступамо неким реформама, попут реформе правосуђа, много пре времена. Наш план је да најтеже завршимо на почетку, како би интеграције у ЕУ ишле што лакше", истакао је Тадић.

Председник Србије разговарао је данас у Бриселу са председником Европског парламента Јежијем Бузеком. Тадић је претходно на маргинама истог скупа разговарао и са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон.

Председник Србије и европски званичници разговарали су о напорима које Србија чини да би добила статус кандидата у ЕУ и започела дијалог о чланству, као и о дијалогу Београд-Приштина, чија је друга рунда заказана за понедељак у Бриселу.

Тадић је рекао да су преговори о чланству у ЕУ од темељне важности за будућност Србије, а Србија би као чланица Уније могла да рачуна на солидарност "у, не дај Боже, кризним временима као што су ова".

Према изворима "Бриселског форума", у разговорима Тадића и челника ЕУ је споменута и могућност да Европска комисија заједно с препоруком за давање статуса кандидата за чланство, у децембру, предложи Савету министара ЕУ да одмах утврди и датум почетка преговора с Београдом.

Све то, како је подвучено, под условом да Србија испуни све битне услова, укључујући пуну сарадњу с Хашким судом.

Замишљено је, рекли су дипломатски извори на бриселском састанку, да се у многим круговима ЕУ сматра да би за цео процес укључивања западног Балкана у ЕУ било важно и прави заокрет, ако би, уз приближавање Хрватске чланству, почели и преговори о томе и са Србијом и Црном Гором.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво