Уставни суд без председника

Једини кандидат, досадашња председница Уставног суда Боса Ненадић, није прихватила поновну кандидатуру за нови, трогодишњи мандат. Нови избор биће одржан у јануару, а до тада ће седницама председавати најстарији судија Агнеш Картаг Одри.

У изборном поступку за новог председника Уставног суда Србије, једини кандидат, досадашња председница Суда Боса Ненадић, није данас прихватила кандидатуру за нови трогодишњи мандат.

Кандидујући поново судију Ненадић за место "првог међу једнакима", њене колеге истакле су да је она у претходном мандату успешно обављала функцију председника Уставног суда.

Притом су нагласили да има "велику стручност, завидни радни потенцијал и организаторску способност, те несумњиве моралне квалитете".

Поред тога, како су истакли, др Ненадић се у протеклом периоду ангажовала на јачању кадровског и техничког капацитета Суда, неопходног за обављање његових бројних уставних надлежности.

У образложењу кандидатуре наводи се и да се Ненадићева залагала и за то да УС буде "самосталан и независтан орган, који штити Устав и неотуђива људска права". Учинила је много, како је истакнуто, да "Уставни суд Србије буде препознатљив и цењен и у другим земљама, као савремена институција, чији је рад посвећен унапређењу вредности демократског друштва".

Одлазећа председница УС, како сазнаје Танјуг, захвалила се колегама на указаној части и поверењу, али није прихватила поновну кандидатуру.

Она је подсетила да је на претходним изборима, кандидатуру прихватила као једини судија са уставно-судским искуством и у специфичним околностима застоја у раду суда, када Уставни суд уопште није заседао више од годину и по дана.

Нови избори за председника УС биће одржани у јануару идуће године, а до тада ће седницама председавати најстарији судија Агнеш Картаг Одри.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво