Косово изнад свих разлика

Власт и опозиција на ванредној седници Скупштине Србије, на којој је прихваћен владин концепт нове политике према КиМ, закључили да је Косово изнад свих разлика. Председник Борис Тадић дебату оценио као најдемократскију у последњих 15 година, без тешких речи и увреда.

Дан после расправе о даљој политици према Косову, у Парламенту оцењују да је за њима историјски радни дан, не само због тога што је на дневном реду био најтежи национални проблем, већ и зато што су политички неистомишљеници, без увреда и политичких парола, отворили карте о Косову.

Једни наспрам других, и власт и опозиција, разменили су ставове и закључили да је Косово - изнад свих разлика.

Председник Борис Тадић дебату је оценио као најдемократскију у последњих 15 година, уверен да она отвара дијалог различитих политичких и социјалних група о болној теми као што је Косово.

"Неких 15-так година сам био члан парламента, и учествовао сам у свим дискусијама о Косову, што као посланик, потпредседник скупштине, шеф посланичког клуба, министар или председник републике, мислим да је ова дискусија била најмирнија и највише усмерена према циљу и према проблемима који нас све заједно погађају, и да је у овој дискусији било најмање тешких речи које су могле некога увредити и које су померале тежиште у другом правцу", рекао је Тадић.

На истој страни први пут су од разлаза биле бивше партијске колеге. Српска напредна странка објашњава да је за подршку пресудно било то што су прихваћени њихови амандмани.

Радикали напомињу да су хвалили министра спољних послова Вука Јеремића.

"Сви су изнели своје ставове, али било је важно и од нас се то тражило као од опозиционих партија да покажемо јединство и ми смо на крају на владу, самим тим што смо гласали за њихов предлог, донекле измењен, пренели одговорност у поступању када је у питању интегритет КиМ", каже Божидар Делић, из СНС-а.

"Ми смо јуче гласали за ову одлуку дајући на неки начин могућност влади и председнику републике да преузму кораке за које мисле да су у интересу Србије и они ће преузети пуну одговорност уз нашу подршку, јер мислимо да је држава изнад свега", рекао је шеф посланичког клуба СРС-а Драган Тодоровић.

Они који се нису сложили са владином политиком према Косову, кажу да је тема била сувише озбиљна да би се свела на јефтине политичке поене.

"Ако је било разлика а било их је, ДСС је те разлике испољила, ми смо о њима говорили отворено, консеквентно ономе о чему смо причали о томе смо и гласали. Нисмо користили скупштину пре тог дана нити ћемо после тог дана за иживљавање над том темом", каже Милош Алигрудић.

Зоран Остојић из ЛДП-а, каже да је оваква атмосфера "резултат чињенице да већина народних посланика и грађана Србије схвата и долази на позицију ЛДП-а".

"Чини се да су јуче сви изашли из свог уског политичког оквира и показали да им је државни интерес важнији и на томе читавом парламенту треба честитати", сматра Јелена Триван, портпарол ДС.

За више од једанаест сати говорило је око 60 посланика. Владину политику према Космету подржала су 192 посланика, међу којима су били и њени најоштрији противници.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво