Прва Скупштина дијаспоре

Конституисана прва Скупштина дијаспоре и Срба из региона. Србија има легитимно право да води националну политику и ни по коју цену неће одустати од заштите националног идентитета Срба који живе ван њених граница, рекао председник Борис Тадић.

Председник Борис Тадић рекао је данас, на оснивачкој Скупштини дијаспоре и Срба у региону, да Србија има легитимно право да води националну политику, и да ни по коју цену неће одустати од заштите националног идентитета Срба који живе ван њених граница.

На свечаности у Дому народне скупштине, Тадић је рекао да нису били у праву сви они који су мислили да ће европска, грађанска и модерна Србија одустати од одбране националних интереса.

"Многи симболи у овој Скупштини говоре о бројности наших идентитета, иако је данас време искључивости", поручио је Тадић.

Према његовим речима, Скупштина дијаспоре јесте управо корак напред у заштити националног, културног и верског идентитета и одговор за искушења пред којима се Србија налази на почетку 21. века.

Председник је подсетио да у иностранству живи између 3,5 и четири милиона Срба и додао да они значајно помажу српску економију тиме што шаљу новац својим рођацима у Србији.

"Србија је земља која жели да буде предвидљива у вођењу своје државне, економске, безбедносне, али и националне политике. Жели да буде предвидљива свим осталим државама и изнад свега Европској унији", нагласио је председник Тадић.

Према његовим речима, Србија, као предвидљив партнер је поуздан чинилац политичке стабилности и безбедности у региону, али и снажан ослонац свим представницима српског народа, свим представницима дијаспоре и региона, јер како је рекао, само таква Србија има међународни легитимитет и кредибилитет.

Тадић је указао да Србија консолидује своју политику у свим доменима, па и када је у питању њен међународњи положај.

Председник је још једном подвукао да су европске интеграције као постављени циљ сагласне са осталим циљевима земље, а његово постизање суштински значајно у промени друштва. Тадић је у вези са тим нагласио да је највећа одговорност на влади и председнику државе.

Проблеми у изборном процесу

Отварајући скуп председница Скупштине Ђукић Дејановић рекла је да се с правом каже да су "људи у расејању истински заступници националних интереса, културе и идентитета".

Ђукић Дејановић је навела да данас од три и по милиона српских држављана, за које се претпоставља да живе у расејању, око 40.000 има право да бирају и буду бирани.

"Нажалост, у пракси су се јављали извесни проблеми у изборном процесу, тако да су неки морали да превале и хиљаде километара до најближих дипломатских и конзуларних представништава да би остварили своје право гласа и таква ситуација треба и мора да се промени", рекла је Ђукић Дејановић.

Председница српског парламента је додала да би матица на тај начин мотивисала представнике дијаспоре да се упишу у бирачке спискове и у већој мери укључе у будуће изборне процесе.

Ђукић Дејановић је подсетила да је 26. октобра 2009. године Скупштина усвојила Закон о дијаспори и Србима у региону - системски закон којим се на свеобухватан начин уређује област односа матичне државе и дијаспоре.

Србија стожер окупљања целог расења

У свом излагању министар Срећковић је рекао да је циљ Србије да упоредо са процесом европских интеграција, које немају алтернативу, покушамо да објединимо све снаге нашег народа.

"Треба да покушамо да искористимо огромне потенцијале нашег расејања за потребе унутрашње и спољне политике и привредног развоја Србије, али и да остваримо историјско помирење народа", нагласио је Срећковић.

Србија, како је истакао, жели да буде стожер окупљања целокупног расејања, и државни врх никада до сада није имао озбиљнији приступ решавању проблема дијаспоре и Срба у региону.

"Данашња Србија јесте модерна и демократска земља која поштује међународно право и којој је управо поштовање међународног права главни аргумент за легитимизовање сопствених државних и националних интереса", рекао је Срећковић.

"Србија која се храбро суочава са оним што је била њена прошлост деведесетих, Србија која иде ка пуноправном чланству у ЕУ, Србија која има европске законе и те законе примењује на све оне који нису део нашег већинског народа, заправо је Србија која има најјаче аргументе да тражи та иста права за Србе своје сународнике у земљама региона", истакао је Срећковић.

Скупштина Србије је прошле године усвојила Закон о Србима у дијапори и региону.

На данашњој конститутивној седници Скупштине Срба из дијаспоре и региона били су и министри Ивица Дачић, Божидар Ђелић, Жарко Обрадовић, Небојша Брадић и Светозар Чиплић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво