Мандат Еулекса до 2012.

Савет Европске уније продужиће мандат мисији Еулекса на Косову и Метохији до 8. јуна 2012. године, саопштио је Савет ЕУ у Бриселу.

Рад мисије Еулекса на Косову и Метохији биће продужен до 8. јуна 2012. године, саопштио је Савет Европске уније у Бриселу. Састанак Савета ЕУ, на коме би требало да буде донета одлука о продужетку рада Еулекса, требало би да се одржи пре подне.

Предвиђено је да специјални представник ЕУ на Косову Питер Фејт и шеф мисије Еулекса на Косову Ив де Кермабон тим поводом одрже конференцију за новинаре на којој ће говорити о најновијим политичким збивањима и активностима Еулекса на Косову.

Главни циљ мисије владавине права ЕУ на Косову и Метохији - Еулекс, највеће цивилне мисије ЕУ, јесте помоћ и подршка косовским властима у поштовању права, посебно у полицији, судству и царини.

Мандат мисије је почео 4. фебруара 2008. године, а истиче 31. августа 2010. године.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић позвао је јуче у Бриселу представнике Еулекса да, у складу са својим мандатом, спрече сваку врсту насиља и "обуздају" Приштину.

У разговору са Ив де Кермабоном разматрана су питања везана за правосуђе, полицију и царине, али и она која се односе на функционисање српских мобилних оператера на Космету.

"Последњих месеци Приштина је повукла низ једностраних потеза, демонстрирајући насиље према Србима јужно од Ибра, са циљем да изврши додатни притисак и још више отежа положај преосталог српског становништва", констатовао је министар у разговору са Ив де Кермабоном.

Богдановић је својим саговорницима у Бриселу посебно нагласио да никакав план за интеграцију севера Космета није прихватљив за косметске Србе и Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво