Уочи сарајевског самита

Министар Вук Јеремић, после разговора са премијером Републике Српске Милорадом Додиком, најавио да ће тема сутрашњег самита у Сарајеву бити европске перспективе Западног Балкана. Нема разлике у ставовима Београда и Бањалуке о регионалним питањима, истакао Јеремић.

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић разговараo je у Бањалуци са премијером Републике Српске Милорадом Додиком пред сутрашњи самит Европска унија - Западни Балкан, који ће се у Сарајеву одржати под покровитељством Шпаније, председавајуће ЕУ.

"Сутра у Сарајеву говорићемо о европским перспективама Западног Балкана", најавио је у Бањалуци министар Јеремић, после разговора са Додиком.

"То је наш стратешки приоритет. Желимо да видимо заокруживање граница европског континента, желимо да крај европског пројекта подразумева пуну интеграцију Западног Балкана у ЕУ", рекао је Јеремић, додајући да је то приоритет Београда и Бањалуке.

Јеремић је на конференцији за новинаре истакао да су ово биле последње консулатације са Додиком пред сутрашњи самит, истичући да је све оно што је од важности за РС, приоритет за Србију.

"Србија води политику у којој су приоритети РС од важности и представљају приоритет и за Србију", објаснио је Јеремић и нагласио да нема разлике у ставовима Београда и Бањалуке, када је реч о регионалним питањима.

Јеремић је прецизирао да ће на скупу у Сарајеву учествовати министри спољних послова држава Западног Балкана, као и представници УНМИК и власти на Косову.

Шеф српске дипломатије је рекао да је са Шпанијом, као организатором самита, договорено да представници Косова буду присутни у складу са Резолуцијом 1244.

На тај начин, додао је Јеремић, неће се довести у питање јасна и прецизна уставна позиција Србије када је реч о "непризнавању нелегитминог једностраног проглашења независности Косова".

Јеремић је рекао да на самиту од ЕУ очекује убрзан процес европских интеграција свих земаља Западног Балкана, што за Србију значи почетак ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), а за Владу Босне и Херцеговине укидање виза и завршетак мандата високог представника (ОХР).

Додик: Одржати динамику регионалне сарадње

Премијер Додик је изразио очекивање да ће конференција ојачати опредељење ЕУ за укидање виза грађанима БиХ, а потом и за завршетак мандата ОХР.

"Наш пут у ЕУ зависи од завршетка мандата ОХР који је сада постао реметилачки фактор, а не део решења у БиХ", оценио је Додик.

Додик је рекао да је за Републику Српску важно да се одржи степен и динамика регионалне сарадње и безбедности и поштовање суверенитета и интегритета земаља које су међународно признате.

Додик је нагласио да РС неће дати сагласност за евентуано признање независноти Косова.

Он је потврдио да ће 8. јуна у Бањалуци бити одржан Савет за примену споразума о специјалним везама Србије и РС и да ће том састанку присуствовати председник Србије Борис Тадић и премијер Мирко Цветковић.

Упитан о шпекулацијама да ће, после сарајевске конференције, бити именован специјални изасланик за регион, Додик је одговорио: "Добро сте рекли, то су шпекулације".

На самиту у Сарајеву окупиће се лидери региона, представници ЕУ, Русије, САД, Турске и међународних организација. Циљ састанка је потврђивање посвећености Уније европској перспективи Западног Балкана.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво