Научна сарадња Србије и Француске

Министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић разговарао у Паризу са француском министарком за образовање и истраживања Валери Пекрес о интензивирању сарадње у области науке и технологије.

Потпредседник Владе Србије за европске интеграције и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић разговарао је у Паризу са француском министарком за образовање и истраживања Валери Пекрес о интензивирању сарадње две земље у области науке и технологије, са нагласком на друштвене и хуманистичке науке, физику и биомедицину.

"Договорили смо се да у следећих неколико недеља једна висока делегација Француске посети нашу земљу, како би биле размотрене могућности сарадње у домену пољопривреде, енергетике, информационих технологија и биомедицине", рекао је Ђелић Танјугу посла разговора са француском министарком.

Та посета, према Ђелићевим речима, биће база за посету министарке Пекрес Београду следеће године, када би могли да буду конкретизовани и значајнији домени сарадње између Србије и Француске.

Ђелић је указао на значај могућности да унапредимо билатералне односе у домену науке и технологије са једном од светских велесила.

"Француска сваке године инвестира 40 милијарди евра у науку, што је 400 пута више од наше земље, и у својим редовима има велики број нобеловаца и велики број фирми у домену високе технологије", рекао је српски министар.

Ђелић је истакао да је министарка Пекрес, са којом је пре више од две деценије ишао у исту школу, пријатељ наше земље.

"Министарка Пекрес је у последњих неколико месеци, у више наврата, посетила нашу дијаспору, срела њене представнике, и можемо да кажемо да ће њен долазак у Србију бити долазак једне искрене пријатељице наше земље", рекао је Ђелић.

Министар Ђелић је пре три дана боравио у Мадриду, где је са шпанском министарком за науку и иновације Кристином Гармендиом међудржавни споразум о сарадњи Србије и Шпаније у области науке и технологије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво