Република Мали подржава Србију

Поштовање територијалног интегритета и суверенитета јесте кључни принцип спољне политике Републике Мали, рекао после састанка са српским премијером Цветковићем и министром Јеремићем шеф дипломатије Малија Моктар Оуана. Цветковић и Јеремић захвалили Оуани на подршци.

Премијер Србије Мирко Цветковић и министар спољних послова Вук Јеремић разговарали су са министром иностраних послова и међународне сарадње Републике Мали Моктаром Оуаном.

Министар Јеремић је захвалио Оуани на подршци коју Мали пружа Србији, истичући да "није данас лако у свету подржавати територијални интегритет Србије, јер за то треба независности, принципијелности и храбрости".

"Као и Србија, и Мали је отпоран на притиске и због тога може да рачуна на нашу подршку у међународним организацијама, баш као што и ми можемо да рачунамо на подршку Малија", поручио је Јеремић.

Оуан је изјавио да је Мали у својој спољној политици бескомпромисно привржен принципу поштовања суверенитета и територијалног интегритета државе.

"То је кључни принцип наше спољне политике. То је суштински принцип којим је уређено међународно право", рекао је Оуан и прецизирао да, пре свега, мисли на Повељу Уједињених нација и Повељу Афричке уније.

Подсећајући да Србија и Мали имају дугу историју пријатељства, међународне подршке и разумевања и да ће следеће године обележити 50. годишњицу успостављања дипломатских односа, двојица министара су изјавила да се таква традиција наставља и данас.

Јачање узајамне сарадње

Оуан је изразио захвалност Србији, због њеног доприноса економском и индустријском развоју Малија и рекао да су многи лекари, професори и инжењери из његове земље студирали у Србији и да је Србија од почетка пружала техничку помоћ развоју индустрије те западноафричке државе.

"Наше две земље имају заједничка достигнућа и на нама је да на темељу тих достигнућа градимо будућност", рекао је он.

Јеремић и Оуан су саопштили да су разговарали о јачању сарадње у области економије, безбедности, одбране и културе и најавили да ће, "врло ускоро", техничка експертска група из Србије обићи Мали, како би проценила услове и дефинисала области сарадње.

Оуан је, међу областима у којима би сарадња требало да буде интензивирана, посебно истакао пољопривреду, пошто би Малију, како је приметио, користила знања српских експерата, а и фармацеутску индустрију.

Захвалност на принципијелном ставу

Српски премијер Мирко Цветковић је, у разговору са шефом дипломатије Републике Мали, Моктаром Оуаном, изразио очекивање да ће Мали, као једна од водећих земаља афричког континента, наставити да пружа подршку Србији и да ће остати доследна својим ставовима, упркос притисцима за признање једнострано проглашене независности Косова.

Цветковић је, како је саопштено из кабинета председника Владе, захвалио на принципијелном ставу те земље у одбрани начела међународног права, кад је реч о Косову и Метохији.

Министар Оуан је истакао да Србија може и даље да рачуна на подршку Малија у очувању свог суверенитета и територијалног интегритета.

Цветковић је подсетио министра Оуана на дуг историјат традиционално пријатељских односа Србије и Малија и изразио чврсто опредељење за њихово унапређење, пре свега, у области економије, пољопривреде, безбедности, али и у оквиру културно-просветне сарадње, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво