Ванредни локални избори: Земун, Вождовац, Косјерић

Прелиминарни резултати: у општини Вождовац води Коалиција за европски Београд, у Земуну Српска напредна странка. Демократе освојиле највише гласова у Косјерићу. Коначне резултате општинске изборне комисије саопштиће у понедељак до 20 часова.

Листа за европски Вождовац освојила је 32,14% гласова, потврдио је секретар Општинске изборне комисије Вождовца Милан Бојовић, на основу обрађених гласачких листића са 26 од укупно 82 бирачка места у тој општини.

СНС је освојила 30,36%, Коалиција ДСС, НС, НП 12,50%, Листа СПС-ПУПС-ЈС 8,93%, СРС 7,14%, ЛДП 5,36% и Листа за толеранцију Расим Љајић 3,57%.

На основу обрађених гласова са 30 бирачким места или 25,42% бирачком тела, у општини Земун, највише гласова освојила је Српска напредна странка 31,89%.

Према подацима Општинске изоборне комисије Земуна на другом месту је Листа за европски Земун са 27,19%, следе СРС са 12,07%, Коалиција СПС-ПУПС-ЈС 7,01%, Коалиција ДСС-НС-НП 6,83%.

Остале странке добиле су мање гласова а коначни резултати биће саопштине сутра до 20 часова.

У Косјерићу највише гласова добила је ДС 26,6%, СНС 13,8%, НС 13,4%, ДСС 13%, Коалиција СПС-ПУПС-ЈС 12%, СПО 8,1%, Г17 5,6% и ЛДП 4,35%.

Резултати изборних штабова странака

Према  прелиминарним подацима из СПС-а, у општини Вождовац највише гласова добила је Коалиција за европску Вождовац, више од 30 одсто. Српска напредна странка мање од 30, док су СРС и ЛДП по 6 до 7 одсто.

Како је рекао Александар Антић, у Земуну највише гласова добила је Српска напредна странка, више од 30 одсто. Коалиција за европски Земун освојила је мање од 30, СРС око 10 одсто, док за њима следе СПС, ДСС, Покрет за Земун и Листа за толеранцију.

На основу обрађених података са 76, од укупно 103 бирачка места у Земуну, Српска радикална странка освојила 11,19% гласова, рекао је потпредседник СРС, Драган Тодоровић.

Према подацима СРС, највише гласаова у Земуну освојила је СНС - 34,99%, док је листа За европски Земун освојила 26,94% гласова.

Народњаци су добили 6,95%, коалиција СПС-ПУПС-ЈС - 6,59%, а Земунски покрет Миша Красић 4,34 % гласова бирача.

ЛДП је освојила 3,74%, Листа за толеранцију Расима Љајића у тој општни освојила је 2,08 %, а Покрет социјалиста Александра Вулина 1,25% гласова.

Тодоровић је рекао да на Вождовцу води Листа За европски Вождовац са 29.77 % гласова, док је СНС освојила нешто мање 29,27 %.

Коалиција Д С С-НС-НП освојила је 11,82, Коалиција СПС-ПУПС-ЈС 10,06%, ЛДП - 5,75%, а Листа за толеранцију 3,33% гласова Вождовчана.

Покрет социјалиста Алексаднра Вулина, Србијанска народна странка и Српска слога освојили су мање од један одсто гласова.

Земун

Излазност грађана Земуна на ванредне локалне изборе била је 35,75 одсто уписаних бирача.

Председник Владе Мирко Цветковић изјавио је да је уверен да ће Земунци поверење поклонити људима који могу да реше највиталније локалне проблеме.

"Очекујем да ће грађани на ванредним локалним изборима за општину Земун препознати да је та снага у представницима листе 'За европски Земун'", рекао је Цветковић после гласања. Цветковић је своје изборно право остварио у Основној школи Сутјеска" у Земуну.

Први на листи коалиције ДСС-НС-НП Синиша Ковачевић изјавио је да би волео да Земун, после ванредних локалних избора, поврати идентитет.

Кандидат СРС за председника Општине Земун Стево Драгишић изразио је очекивање да ће грађани Земуна "гласати за своју будућност, пре свега, руководећи се искуством које имају са свим политичким партијама које су се кандидовале".

Потпредседник Владе и председник ПУПС-а Јован Кркобабић изјавио је да се нада да ће Земунци, након дужег времена, променти старе навике и поверење указати људима који ће од Земуна направити најлепшу општину престонице. Кркобабић је гласао у Основној школи Светозар Милетић".

Право гласа на ванредним локалним изборима имало је 152.174 Земунаца.

Грађани Земуна гласали су на 103 бирачка места. На изборима је учествовало 10 изборних листа. Општина Земун има 57 одборника.

Од 2000. до 2004. године на власти у тој општини био је ДОС, а од 2004. до 2008. године СРС уз подршку СПС-а и ПСС-а.

Вождовац

На Вождовцу гласало је 32,5 одсто уписаних грађана у бирачки списак.

Министар енергетике Петар Шкундрић изјавио је да од нове власти на Вождовцу очекује да буде социјално одговорна и да ефикасно одговори на потребе грађана те општине.

"Надам се да ће грађани општине Вождовац направити прави избор", рекао је Шкундрић, који је гласао на бирачком месту бр. 17 у Качарској улици.

Потпредседник Нове Србије Дубравка Филиповски рекла је да би после избора, Вождовац требало да добије озбиљну, одговорну власт, која ће радити у интересу грађана и којој ће приоритети грађана бити на првом месту.

Кандидат СРС за председника Општине Вождовац Марина Рагуш рекла је да је приоритет радикала да грађанима обезбеде живот достојан човека.

Право гласа имало је 148.500 грађана Вождовца, који су гласали на 82 гласачка места. На изборима је учествовало 10 изборних листа. Локални парламент Вождовца има 56 одборника.

У тој општини до 5. марта на власти је била Лига за европски Вождовац у коалицији са СПС-ом и ЛДП-ом.

Косјерић

Према подацима Општинске изборне комисије, на биралишта је у тој општини гласало је 68 одсто уписаних бирача. Општина Косјерић има 27 одборника.

У Косјерићу је било 30 гласачких места, а у бирачки списак те општине уписано је 10.878 бирача.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво