Амерички Сенат усвојио резолуцију о Србији

У резолуцији Сенат поздравља подношење кандидатуре за чланство Србије у ЕУ. Сенат честита народу Србије на опредељењу за демократију, слободно тржиште, толеранцију, недискриминацију и владавину права.

Сенат Сједињених Америчких Држава усвојио је резолуцију у којој честита Србији на подношењу апликације за чланство у Европској унији и позива Европски савет да правовремено заузме јасну позицију према квалификацијама Србије као земље кандидата.

"Сенат честита народу Србије на опредељењу за демократију, слободно тржиште, толеранцију, недискриминацију и владавину права", истиче се у резолуцији, чији су текст предложили сенатори Џорџ Војнович, Џон Кери, Ричард Лугар, Џин Шахин и Бенџамин Кардин.

Сенат подсећа да САД на ЕУ гледају као на извор стабилности, безбедности и просперитета за целу Европу и свет и охрабрује Брисел да остане активно ангажован на Западном Балкану, у погледу аспирација балканских земаља према европским интеграцијама.

Сенат, такође, позива владу Србије да појача напоре на хватању преосталих хашких оптуженика, Горана Хаџића и Ратка Младића, и њиховом пребацивању у Хаг, као и да у потпуности сарађује са Хашким трибуналом.

Уз истицање да је демократски изабрана влада Србије опредељена да регионалне спорове решава дипломатијом и под окриљем међународног права, Сенат у резолуцији поздравља одлуку демократски изабране Владе Србије да се 2006. године придружи програму НАТО-а Партнерство за мир.

Сенат је одао признање сарадњи Владе Србије и Владе САД по питањима демократизације, борба против кријумчарења, тероризма, борбе за људска права и регионалне сарадње и трговине.

У тексту резолуције подсећа се да се ове године навршава пуна деценија напора Србије да се реинтегрише у Европу и глобалну заједницу што, како се истиче, ужива америчку подршку, чији део је била и посета потпредседника САД Џозефа Бајдена Београду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво