Европа заједнички циљ

Београд и Подгорица треба да продубе и прошире сарадњу у области економије и европских интеграција, сагласни премијер Србије Мирко Цветковић и председник Црне Горе Филип Вујановић. Евроинтеграција Србије важна за цео регион, поручио Вујановић.

Премијер Србије Мирко Цветковић и председник Црне Горе Филип Вујановић оценили су да, иако не постоји сагласност две државе по питању једнострано проглашене независности Косова, Београд и Подгорица треба да продубе и прошире сарадњу у области економије и европских интеграција.

Цветковић је оценио да ће данашњи разговор са црногорским председником Филипом Вујановићем допринети јачању билатералних односа, као и да је показао да постоји велики интерес за регионалном сарадњом.

"Констатовали смо да, иако нема сагласности око једнострано проглашене независности Косова, морамо имати прагматичан приступ и отворити теме о значаја за две земље", рекао је Цветковић на конференцији за новинаре после састанка са Вијановићем.

Премијер Србије је нагласио да су окосница данашњих разговора биле две теме - економска сарадња и европске интеграције.

Оцењено је да су европске интеграције највиши циљ влада Србије и Црне Горе и да ће две земље "једна другој помагати на том путу".

Заједнички инфраструктурни пројекти

Цветковић је нагласио да постоји интензивна економска сарадња, али да је треба продубити кроз заједничке инфраструктурне пројекте.

"Договорили смо се да кренемо у израду студије која ће показати оправданост реконструкције пруге Београд - Бар, након чега ћемо кренути у обезбеђивање средстава и почетак радова", рекао је Цветковић и додао да је на састанку било речи и о изградњи аутопута ка Црногорском приморју.

Председник српске владе је подсетио да је, када је реч о привредној сарадњи две земље, Црна Гора за Србију значајно тржиште, четврто по обиму извезене робе, док је за Црну Гору Србија најзначајнији спољнотрговински партнер.

Како је истакао, разговарало се и о споразумима које су две земље до сада потписале, као и o значају рада на даљем усаглашавању споразума на двојном држављанству.

Евроинтеграција Србије важна за регион

Цветковић и Вујановић су изразили очекивање да ће ЕУ ускоро либерализовати визни режим за грађане Србије и Црне Горе.

"Разговарали смо о европским интеграцијама и исказали очекивање да ће нам ЕУ изаћи у сусрет, и омогућити нашим грађанима да што пре без виза путују у Европу", рекао је Вујановић.

"Желим Србији да се што пре превазиђе препреке које су блокирале процес приступања Унији, јер је за регион јако важно да Србија интензивно и динамично настави процес европских интеграција", истакао је Вујановић.

Вујановић, који ће у посети Србији бити до 20. маја, састао се јуче, по доласку у Београд, са српским председником Борисом Тадићем.

Ово је прва Вујановићева посета Србији откако је Црна Гора у октобру прошле године признала независност Косова.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 19. мај 2009, 19:38) - anonymous [нерегистровани]

Crnogorci

Pozdrav braci Crnogorcima najboblji ste!

(уторак, 19. мај 2009, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

evropa

Dok se srbija bavi Kosovom ,polako ali sigurno povecava se broj priznanja nezavisnosti.Zakjucak bavite se i dalje a ona ce prije vas u Nato savezu a sigurno i u EZ.Hvala

(уторак, 19. мај 2009, 17:45) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo

danas je priznata jos od jedne derzave komora

(уторак, 19. мај 2009, 17:06) - Drago [нерегистровани]

Kosovo

Da je srece da obojica izjave da je Kosovo zajednicki cilj.

(уторак, 19. мај 2009, 16:58) - Danilo [нерегистровани]

Crnogorci

Dosli sada crnogorci da ubedjuju srbiju da udje u EU i NATO!poz.

(уторак, 19. мај 2009, 16:55) - bibe Svajcarska [нерегистровани]

evropa

zasto mi da se opterecujemo crnom gorom dali ce uci u evropu valjda je to nas cilj ... srbija da ude u evropu ok ali zasto stalno pricamo u mnozini dali se oni to jest crna gora razmisljali kada su proznali kosovo nas niko nije pitao... nasi politicari treba da se bave nasim problemima a ne komsiskim.... A oni neka gledaju njihova posla... odvojili se od nas i sta treba vise