Разочаране општине

Одлука Владе да одустане од смањења локалне администрације према плану ресорног министарства, разочарала општине у Србији. Сада локалним самоуправама треба објаснити да нема додатних надокнада за чиновнике који су пристали на добровољни отказ.

Општине у Србији су разочаране због одлуке Владе да одустане од смањења локалне администрације према плану Министарства за државну и локалну самоуправу. То не значи да се стало са рационализацијом администрације, кажу у ресорном министарству.

Сада у 63 локалне самоуправе у Србији треба објаснити да нема ништа од додатних надокнада за чиновнике који су пристали на добровољни отказ. У првом кругу пријавило се 350 чиновника и многи од њих одустају.

Зорици Најдановић, административној радници у општини Параћин супруг је отпуштен из Српске фабрике стакла, те јој се чинило да ће 550 хиљада динара, колико је понудила Влада, и 15 хиљада динара по години стажа бити животно решење.

"Са тим новцем мислила сам да отворим неку фирму, да проширим неки бизнис. Сада кад нема те инвестиције, стварно не знам како ћу даље", каже Зорица Најдановић.

Општинској управи у Параћину пријавила су се 22 радника за добровољни отказ. Сада ће, међутим, свега 10 чиновника отићи из општине по условима из Закона о раду, јер су остали одустали.

Председник општине Параћин Саша Пауновић каже да су отпремнине биле сувише велике у овом тренутку у којем се земља налази, али да те отпремнине нису тражили радници, већ су понуђене од стране републичке власти.

"Сматрам да уопште није исправно да се након што су људи донели тако важне одлуке, и пријавили се за програм Владе одједном тај програм буде укинут, посебно ако се пријавило тако мало радника јер то не би био тако велики трошак", рекао је Пауновић. 

То што се одустало од плана Министарства за државну управу, не значи да се стало и са рационализацијом администрације.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић каже да је сада на Министарству финансија да, изменом Закона о финансирању локалне самоуправе, подстакне тај процес.

"Они су наравно разочарани, али мислим да су свесни проблема у којем се сада налазимо и морамо да останемо на решењима која су стара већ неколико година. То су решења из Закона о раду, и постојећи позитивни прописи који регулишу питање рационализације", каже Марковић.

И у Лесковцу кажу да је програм ресорног министарства био шанса за привредни развој. Сада траже друга решења да реше проблем нагомилане администрације.

"Закон о раду нам дозвољава да 10 одсто радника годишње отпустимо, на основу технолошког вишка и свакако ћемо ту меру користити. Имамо једну оригиналну идеју. Људе ћемо слати на принудни одмор на по два месеца, примаће 65 одсто плату", објашњава градоначелник Лесковца Слободан Коцић.

Процењује се да у локалној администрацији раде 22 хиљаде људи. Држава намерава да преполови тај број.

Планом Министарства за државну управу и локалну самоуправу, по 550 хиљада динара било је предвиђено за 2.000 чиновника који се добровољно пријаве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво