Без договора Срба и Кфора

Међународна заједница употребиће сва расположива средства у обнови албанских кућа у насељу "Брђани" у северној Митровици, најавио командант северног сектора Кфора генерал Филип Бра. Срби се противе тој иницијативи тражећи да и њима буде омогућено да се врате у јужни, албански део Митровице где нема ниједног Србина.

Председник Косовско-митровичког округа Раденко Недељковић рекао је након састанка са командантом северног сектора Кфора генералом Филипом Бра, да ће Кфор подржати обнову албанских кућа у насељу Брђани, у северној Митровици, иако се Срби противе тој иницијативи.

Недељковић је рекао да генерал није уважио ниједан од разлога које Срби наводе, већ им је поручио да ће међународна заједница употребити сва расположива средства и пружити пуну подршку реализацији пројекта обнове албанских кућа.

Срби у том насељу се противе реконструкцији албанских кућа и траже да најпре њиховим сународницима буде омогућено да се врате у јужни, албански, део Митровице.

У северном делу Косовске Митровице поред насеља "Бошњачка махала" у коме живе и Срби и Албанци, постоји и насеље "Три солитера" које спада такође у мултиетничко насеље.

Ова места су попришта сукоба али уједно и једина места у коме Срби и Албанци живе заједно, за разлику од јужног дела, где нема ниједног таквог места.

Након мартовског погрома када је запаљена црква у јужном делу овог града, ниједан Србин није остао да живи, а није било ни покушаја повратка за разлику од северног дела.

Албанцима је омогућено да преко пешчаног моста који је постављен код "Три солитера" несметано прелазе из северног у јужни део, а сада ће по најавама команданта Кфора почети изградња нових албанских кућа у насељу "Брђани".

Мисија УН на Косову недавно је насеље "Брђани" обележила као тачку могућих сукоба Срба и Албанаца.

Генерал Кфора је данас требало да дође на састанак са Србима у "Брђане", али је од тога одустао и отишао на разговоре у управу Косовско-митровичког округа, на којима су били и представници Срба из тог насеља. Бра је и пре неколико дана отказао састанак са Србима.

Спорна линија раздвајања

"Генерал је избегао одговоре на сва наша питања. Оглушио се о захтев да помери војнике на такозвану жуту линију, линија разграничења српског и албанског дела насеља, није хтео да разговара са Србима у овом насељу и да, због безбедности и неповерења, стопира изградњу пет албанских кућа", рекао је представник Срба из насеља "Брђани" Синиша Лазић.

Према Лазићевим речима, сву одговорност за даљи развој ситуације и евентуалне сукобе сносиће Кфор и командант задужен за безбедност на северу.

Лазић је рекао да је недолазак генерала на састанак са житељима "Брђана" "гест који показује да он не жели мирно решење и сарадњу са Србима".

"Обнова албанских кућа у овом делу града не може да почне без сагласности Срба. То је део споразума који смо потписали 2002. године када је и направљена жута линија раздвајања", рекао је Лазић.

Претње неће уплашити Србе

Према Лазићевим речима, претње које су добили од генерала Кфора неће уплашити Србе, јер мештани "Брђана" само желе да својим породицама обезбеде сигурност и опстанак, а деци безбрижно детињство.

Командир северне полицијске станице Милија Милошевић најавио је да ће припадници Косовске полиције појачати патроле у насељу и да ће са Еулексом учинити све да осигурају мир и безбедност за све грађане.

Крајем прошле године у сукобу који је ескалирао у насељу Брђани у северном делу Косовске Митровице повређено је петоро Срба.

Туча између Срба и Албанаца избила је када је неколико Албанаца у пратњи Кфора дошло у овај део града желећи да почне обнову својих кућа које су страдале током сукоба 1999. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво