Читај ми!

Жиофре: Напредак у владавини права приоритет, ЕУ остаје на страни Србије

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре поздравио је недавно доношење сета правосудних закона, после усвајања уставних амандмана прошле године, додајући да је стални напредак у владавини права кључан за пут Србије ка ЕУ. Најавио је подршку од 27 милиона евра и још додатних три милиона евра у вези са уставним законима.

Емануеле Жиофре је на конференцији посвећеној реформи правосуђа казао да брзина Србије на путу ка ЕУ зависи од слободе медија, као и од борбе против организованог криминала и корупције, односно, како је рекао, стални напредак у поглављу 23 треба да буде приоритет.

Указао је да је од велике важности да Србија испуни и препоруке ГРЕКО-а.

"Европска унија остаје на страни Србије. Владавина права је кључни стуб сваке демократије и ми смо ту да помогнемо Србији, рекао је Жиофре и најавио подршку у износу од 27 милиона евра и још додатних три милиона евра у вези са уставним законима.

Наводећи да је Србија недавно обележила Дан државности, који се везује за доношење Устава из 1835. године, када је уведено начело независности судства, Жиофре је оценио да је у складу са тим начелом најновија реформа правосуђа заправо "српска" и да представља поновно рађање модерне Србије.

Истакао је да су корени Србије и држава чланица исти, јер "припадамо истој породици".

"Владавина права је суштинска вредност, а за то је потребно независно правосуђе. Реформа правосуђа је кључна за грађане јер може да уведе значајне позитивне промене у правосудном систему", истакао је шеф делегације ЕУ.

Посебно је захвалио министарки правде Маји Поповић и њеном тиму који су довели до усвајања уставних амандмана прошле године, а након тога и правосудних закона.

"То је кључан корак у јачању владавине права, али и када се ради о путу Србије ка Европској унији", указао је Жиофре.

Подсетио је да се судије и тужиоци више неће бирати у парламенту чиме се смањује политичко мешање.

"Имплементација закона и усвајање подзаконских аката биће кључно за обезбеђивање делотворности уставних амандмана", нагласио је Жиофре и додао да се очекује усвајање још два закона, а то су закон о правосудној академији и о седиштима и територијалној надлежности.

На конференцији у Београду поред министарке правде Маја Поповић, присуствовали су и представници правосуђа и амбасадорка Шведске у Србији.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара