Читај ми!

Вучић: Имамо ноту још једне земље, епохално позитивних новости неће бити

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Минхену да је Србија у поседу ноте још једне земље која је повукла признање Косова. Поручује да су током данашњих састанака добро заступани интереси Србије, али да "епохалних позитивних новости нити је било нити може да буде".

Председник Србије Александар Вучић имао је у Минхену низ састанака, између осталог са француским предсендиком Емануелом Макроном, немачким канцеларом Олафом Шолцом, шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и другим високим европским званичницима. 

"Мислим да смо добро заступали интересе Републике Србије, али људи у Србији треба да знају да епохалних позитивних новости нити је било нити може да буде, имајући у виду позицију у каквој је Србија последњих 15 година, од проглашења независности тзв. државе Косово", рекао је Вучић новинарима Пинка и Јуроњуза Србија у Минхену.

Најавио је да ће сутра наставити да разговара о наставку дијалога са Приштином са Борељом и Мирославом Лајчаком, који је био присутан и на састанку са Макроном и Шолцом. На том састанку се говорило о неопходности формирања ЗСО, о имплементацији плана који је постао део преговарачког оквира.

"Сами су рекли да знају шта су линије које Србија неће прекорачити, били смо веома прецизни и јасни", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је са америчким државним скеретаром Ентонијем Блинкеном у Минхену разговарао о француско-немачком, односно европском предлогу за решавање косовског питања, као и о билатералним односима и другим питањима.

"Говорили смо о свему другом и о томе да су Американци били једни од ретких када су биле барикаде на северу КиМ који су желели да чују примедбе Срба. Они су желели да разговарају са стварним представницима народа и са севера и са југа", рекао је Вучић.

Рекао је да је Београд у поседу још једне ноте за повлачење признања, али да ће сачекати десетак дана па ће обелоданити о којој земљи је реч.

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ сазвао је за 27. фебруар састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу, саопштила је Европска служба за спољне послове (ЕЕАС). 

Вучић је рекао да је било речи о томе када ће се одржати тај састанак, али да је он сматрао да нема смисла да до њега дође пре конференције у Минхену.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво