Читај ми!

Обележено 15 година од једнострано проглашене независности Косова; Срби изоловани у својим срединама 

У Приштини је обележено 15 година од једнострано проглашене независности. Албански и западни представници очекују признање Београда, а Срби престанак институционалне дискриминације и репресије.

Дефиле припадника полиције и безбедносних снага. Свечана седница скупштине, а на говорници и грб бивше ОВК. Политичке вође Албанаца тврде да су направили велики напредак, али да очекују и признање Београда.

"Суочени са Србијом, морамо и бићемо једно. Политички спектар земље ће бити уједињен против свих оних који покушавају да поткопају наше грађанство. Процес дијалога са Србијом има епилог који је потврдио председник Бајден у свом јуче упућеном писму, а то је међусобно признање", каже косовска председница Вјоса Османи.

Политичке вође данас нису говориле о другој страни стварности. О економској и животној перспективи.

Страним амбасадама прошле године више од 200.000 људи пријавило се за визе. За 10 година са Косова је отишло близу 530.000 Албанаца или 30 одсто становништва. Без посла је 30 одсто радно способног становништва, а просечна старост Албанаца на Косову је 30 година.

"Та еуфорија независности лагано се топи, истина је то да су била велика очекивања, да ћемо имати политичку стабилност, да ћемо имати убрзани процес интеграција, да ћемо имати социјални мир и да ћемо имати добар однос са суседним државама на Балкану. Има ту и позитивних корака, аутоцесте, грађевина, али суштина је да економски развој недостаје. Морамо бити свесни тога да се не живи од еуфорије, морамо схватити искрену ситуацију у којој смо сада, да је заједнички именитељ решавања свих проблема отварање перспективе не само за Косово него и Западни Балкан и решавање проблема између Косова и Србије", наводи економски аналитичар Сафет Грџалиу.

А на путу уређења односа Београда и Приштине, стоји положај Срба на Косову.

Срби изоловани у својим срединама 

Петнаест година од једнострано проглашене независности, Срби и даље живе изоловани у својим срединама, уз велику институционалну дискриминацију, са правима грађана другога реда, иако су им на папиру права загарантована.

"Када говоримо о положају Срба ситуација је никада гора. Све оно што се дешава од како је Аљбин Курти преузео власт усмерено је ка ускраћивању и оних права која стоје у законима. Сутуација у којој су Срби на северу са правом напустили институције, ситуација у којој Срби јужно од Ибра и оно права што би требало да имају немају, довољно говори и описује. Број инцидената удвостручен је откако је Курти премијер, што описује однос актуелних власти у Приштини према Србима", истиче председник општине Штрпце Далибор Јевтић.

Водеће земље Запада и земље региона, спонзори и подржаваоци формирања Косова као државе, на кршење права Срба и друге аномалије немају казнену политику.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен, у честитки Приштини, у први план истиче да нормализација односа са Београдом, усредсређена на међусобно признање, остаје суштинска за јачање безбедности и стабилности.

Са своје стране, председник Албаније Еди Рама поручује да пут може бити другачији, али циљ на крају остаје само један: Србија мора да призна Косово, затражити опроштај, а на крају Албанци морају да се уједине.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара