Читај ми!

У селу Дрен косовска полиција обезбеђује радове на узурпираном земљишту, Петковић обавестио Лајчака

На путу који води од магистралног пута из правца Лепосавића до засеока Засеље у Лешку, и надаље до врха брда на ком је, према одлуци владе у Приштини, извршена нелегална експропријација земљишта, од јутрос се ради на проширењу сеоског пута уз употребу тешке механизације. Meштани мирно протестују због радова.

Председнику Привременог органа општине Лепосавић Зорану Тодићу, који се налази на лицу места, радници су потврдили да крче пут до самог врха где је планирано да се граде нове полицијске базе.

Након проширења планирају да тај пут асфалтирају.

Тодић је РТС-у потврдио окупљањe и миран протеста житеља села Дрен и других заселака због почетка извођења радова на проширењу постојећих путева а који пролазе кроз њихова имања.

Одлуку о експропријацији приватних имања у селу Дрен и Лешку, без сагласности власника, донела је влада у Приштини 16. јануара, а након 10 дана обавестила и локалну самоуправу са детаљима о којим је парцелама реч.

"Оно што смо наслућивали, јутрос се и обистинило и сазнали смо какве су намере Приштине, што су нам потврдили и људи из косовске полиције да тренутно граде пут да би подигли полицијску базу. Ради се о површини више од 83 хектара, од чега је 13 парцела у приватном поседу, а седам у друштвеној својини", пренео је Тодић.

Објаснио је да се међу експроприсаним парцелама налази и сеоско гробље у Дрену, због чега су житељи села посебно револтирани и огорчени.

"Они траже моментално обустављање свих радова и не дозвољавају да им се тренутно одузме њихова очевина и дедовина", рекао је Тодић и пренео да им је полицијски службеник који руководи акцијом обећао да ће пренесети незадовољство мештана својим претпостављенима.

Представници општине у Лепосавићу су од првог дана након сазнања о експропријацији о којој су одлучили у влади у Приштини, предузели пружање правне помоћи власницима чија су имања обухваћена одлуком.

"Формирали смо правни тим на чијем је челу адвокат Небојша Влајић, власници су му дали пуномоћје и он ће се обратити надлежним институцијама у заштити права власника имања", навео је Тодић.

Истиче да је током данашњег разговора са незадовољним људима и полицијом на терену, на месту где се радови одвијају, видео одлучност грађана да бране своју имовину.

Поводом одлуке о експропријацији мештани су се пре неколико дана састали са челницима Српске листе да разговарају о овом проблему и тада је договорено да ће се ангажовати правни тим ради заштите интереса оштећених грађана.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је да је о новој узурпацији српске земље на северу Косова и Метохије јутрос обавестио све међународне представнике и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака.

Каже да је јасно захтевао да међународни представници зауставе нове једностране потезе Аљбина Куртија на северу и противправне радове у општини Лепосавић "којима се одузима земља српских домаћина и планира рушење чак и српског гробља, зарад изградње нове нелегалне полицијске базе".

Петковић каже и да је одлуку о нелегалној експропријацији Приштина донела са јасном намером Куртија да изазове нове тензије и кризу на терену.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво