Читај ми!

Борељ: Прихватање предлога "велике петорке" једини начин да се изађе из кризе

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ изјавио је да је прихватање предлога који су изасланици "велике петорке" представили у Београду и Приштини "једини начин за прекидање циклуса криза на терену".

Жозеп Борељ је после седнице Савета министара спољних послова ЕУ рекао да би постизање напретка када је реч о новом предлогу донело значајне бољитке за обе стране.  

"Сматрам да је то једини начин да се прекине са циклусом криза којима смо сведоци у последње време и да ће то значајно умањити ризике од нових тензија и ескалација. Очекујемо озбиљну посвећеност и спремност да се у овај процес конструктивно укључе обе стране како би овај предлог могао да напредује", поручио је Борељ.

Он је додао да је обавестио министре за спољне послове земаља Европске уније о резултатима разговора које су изасланици ЕУ, Париза, Берлина, Рима и Вашингтона водили са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Истакао је да је на његов захтев специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, заједно са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и политичким саветницима Француске, Немачке и Италије боравили у Приштини и Београду како би подржали разговоре у вези са предлогом за нормализацији односа.

Данашњем министарском састанку је присуствовао и Лајчак који се срео са шефовима дипломатија Словеније, Словачке и Шпаније Тањом Фајон, Растиславом Качером и Хозе Мануел Албаресом.

На свом Твитер налогу, после сусрета са Фајон, Лајчак је написао да су један другог известили о њиховим путовањима по Западном Балкану и да су се сложили "да је кључно да регион остане високо на ЕУ агенди".

После сусрета са словачким министром Лајчак је, такође на Твитеру, написао да га је "обавестио о недавној посети и напорима ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине.

"Ценим снажну подршку Словачке за ЕУ будућност региона", написао је Лајчак. Лајчак је захвалио и шефу шпанске дипломатије на "снажној подршци Шпаније" и додао да је потребан брз напредак у нормализацији односа Београда и Приштине "у овом критичном тренутку".

Министар спољних послова Ивица Дачић разговараће сутра са Жозепом Борељом у Бриселу, саопштено је из његовог кабинета.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво