Читај ми!

Вучић из Давоса: Резолуција ЕП је лицемерна, најгори део је онај о захтеву Приштине за пријем у ЕУ

Председник Александар Вучић оценио је да је пред нама једна од најтежих година у савременој историји и у политичком и у економском смислу и најавио да ће се у петак састати са пет представника - Немцима, Французима, Италијанима, Американцима и Мирославом Лајчаком. Вучић је рекао да је Резолуција ЕП о усаглашавању спољне политике Србије са ЕУ лицемерна, а да је део који се односи на КиМ много гори.

Александар Вучић је у Давосу, у изјави новинарима, казао да су пред Србијом тешка времена, нарочито имајући у виду политички разговор који је имао са Мирославом Лајчаком.

"Све што сам чуо, нико више не жели да чује или види да постоји другачији поглед, једино што их занима јесте независно Косово, санкције Русији, нема противљења. Пред нама је одлучујућа, пресудна година, тако да је свакако једна од најтежих у нашој савременој историји и у политичком и у економском и сваком другом смислу", рекао је председник, који борави у Давосу на Светском економском форуму.

Пред Србију се поставља питање, како каже председник, коју ће политику да изабере, политику подстицања раста или политику чувања ниског јавног дуга.

Наводећи да му предстоје важни разговори током викенда, Вучић је рекао да има потврђено да ће се у петак састати са пет представника – Немцима, Французима, Италијанима, Американцима и Лајчаком.

"Очекујем тежак разговор, током викенда када ми обавимо консултације – представници Владе и ја, онда ћемо се најкасније у понедељак обратити јавности са новим мерама и са тим да кажемо шта је то што се од Србије тражи, очекује у вези КиМ, а и по питању санкција Русији", казао је Вучић.

Вучић о Резолуцији ЕП

Председник Србије изјавио је да је Резолуција ЕП о усаглашавању спољне политике Србије са ЕУ која је данас усвојена лицемерна, а да је део који се односи на КиМ много гори.

Он је новинарима у Давосу рекао да је посао ЕУ да тражи усаглашавање, али да је много гори део који се односи на КиМ, а који каже да се поздравља захтев тзв. Косова за чланство у ЕУ.

"Међутим, тражи се интензивирање дијалога на основу међусобног признања, да се осуђује низ ескалаторних потеза Србије и актера подржаних од стране Србије, а који укључују нелегитимне блокаде, нападе и претње војном акцијом, да је независност Косова неповратна и да се позивају чланице ЕУ које нису признале Косово да то учине", рекао је Вучић.

Према његовим речима, у резолуцији се осуђује сецесионистичка реторика у БиХ, позивају се сви да усвоје санкције против оних који подржавају сецесионистичке тежње.

"Има ли горих сецесиониста од оних који позивају на то, баш од те 22 земље ЕУ, има ли горих подржавалаца сецесионистичке политике", рекао је Вучић.

"Договор може и прекосутра ако Курти одустане од сецесионистичких идеја"

Председник Вучић је изјавио да би договор са Приштином могао да буде склопљен и прекосутра, а не како тврди премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у наредним месецима, када би Курти одустао од сецесионистичких намера.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара како види изјаву Куртија да очекује да би договор Београда и Приштине могао да буде постигнут у наредних неколико месеци.

На питање како види Резолуцију Европског парламента и то што се тражи усклађивање са спољном политком, Вучић каже да га то мање интересује од дела где пише да је Косово независно – да је то неповратан процес, да се осуђује свака сецесионистичка реторика као и да треба санкционисати све који то подстичу.

Председник каже да о сецесији причају они који су то учинили и у том папиру ЕП кажу да треба да се осуде сви сецесионисти.

"А они сецесионисти, они провели насилну сецесију дела наше територије. Дакле, докле тај безобразлук може да иде. Не можете да издржите, немам реч коју бих употребио. Они траже да осудимо оне који подржавају сецесију, ваљда делове КиМ и делове БиХ.

Они који су погазили Повељу УН, бомбардовали једну земљу и извршили насилну сецесију. И ви то када читате да не поверујете", рекао је председник. Додао је да не може да верује када види у делу медија наводе "омча око врата Вучићу" и упитао зар то није омча и њима и омча за целу земљу. 

У Давосу главне теме економија и Украјина

Председник Вучић је изјавио да се током разговора у Давосу упознао са ситуацијом у свету, по питању економије и у том смислу издвојио да је главна тема била Бајденов акт који би требало да смањи огромне инвестиције и инфлацију, односно који треба да послужи да се САД реиндустријализује, да се обнови инфраструктура.

Вучић је казао да Бајденов акт подразумева и то да треба да се уложи у здравство, заједно са Мексиком и Канадом у чипове, што треба да омогући даљу доминацију САД у свету.

"То је инвестиција од 430 милијарди долара, они то покривају једним делом из реалних извора око 124 милијарде већим опорезивањем богатих људи, тиме Бајден показује како поштује радничка права, како више води рачуна о сиротињи, а да од богатих узима више и сада Европа је затечена", казао је председник.

Наводи да је главна сесија била посвећена економији највећим делом и Украјини, уз напомену да у Давосу нико ништа и не прича осим о Украјини и против Русије. Како додаје, данас се могло чути да се у Европи иде на смањење тешких ограничења по питању државне помоћи.

"Ми када нисмо могли да помогнемо Ер Србији, Железари, нисмо могли због европских регулатива, а сада видите све ће да се олабави и ту ће највећи да опстану и буду јаки – Американци и Немци, а остали видећемо како ће. Европа ће, наравно, моћи још неко време то да прати", рекао је председник.

Као важан истакао је састанак са представницима корејских компанија које су дошле у нашу земљу и представницима једне врсте корејске привредне коморе која одређује где ће која компанија да иде, а чији су промети много виши ниво, око 140 милијарди долара, као два и по пута српски БДП и седам, осам пута српски буџет. На регионалном нивоу, како каже, састао се и са Едијем Рамом, Стевом Пендаровским, Дританом Абазовићем, а састао се и са шпанским и белгијским премијером.

Председник најављује да га по питању многих састанака очекује дуг дан.

Вучић: Једина смо нација која је одустала од литијума

Председник Србије је изјавио да не може да верује да ће Србија бити једина земља на свету која ће одустати од литијума јер, како је рекао, нико други не би од тога одустао.

У изјави новинарима на економском форуму у Давосу, а на питање о чему је разговарано са представницима корејских компанија, међу којима је и СК групација која је позната по производњи батерија и чипова, Вучић је одговорио да се увек насмеје на таква питања, пошто када су у питању батерије људи увек говоре о литијуму.

"Говоре да уводим на велика врата. Не уводим ја ни на каква врата. Ја сваки дан говорим само оно што је истина. Јесмо ли ми једина нација која је блесава и која је одустала од онога што има. Ниједна нација није одустала од онога што има.

Од истог тог литијума ниједна нација није одустала. Замислите да Емирати одустану од нафте, замислите да неко други одустане од нафте, злата, нечег другога", рекао је Вучић.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара