Читај ми!

Дачић: Вучић ће сам одлучити да ли ће учествовати на самиту у Тирани или не

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће председник Србије Александар Вучић сам одлучити да ли ће учествовати на самиту Европске уније и Западног Балкана у Тирани или не.

Министар Дачић је  рекао да "коју год одлуку да донесе она ће бити у интересу Србије" и да одговор треба тражити у ономе о чему председник Србије разговара са представницима међунардоних заједница, а то је шта радити у овом тренутку.

"Потпуно је обесмишљено свако даље учешће у неким разговорима на ту тему, а да Курти не жели да спроводи Бриселски споразум или стално повлачи једностране потезе као што је било са регистарским таблицама", навео је Дачић.

Он је подсетио да Курти, између осталог, није дозволио гласање Срба на референдуму о изменама Устава Србије и на изборима, да је слао полицијске снаге на север КиМ без договора са представницима власти на северу, да је уследила криза са регистарским таблицама и расписивање избора у општинама на северу КиМ, "а да је све то ескалирало избором његових Срба у Владу Косова".

"То је супротно Бриселском споразуму. Он је у ствари потпуно понизио и унизио ЕУ, а не нас", сматра Дачић.

Дачић сматра да, без обзира што постоје различита виђања о томе какву тактику Србија треба да примењује када је реч о учешћу на међународним скуповима, "сви грађани апсолутно подржавају оно што је рекао председник Вучић везано за ситуацију на КИМ и за Куртија".

Говорећи о решењу какво је предвиђено француско-немачким предлогом Дачић је рекао да ако би било у интересу Србије и не би подразумевало међусобно признање "сваки договор који не подразумева Косово као независну државу и њено признање, односно чланство у Уједињеним нацијама је добра тема и основа за даљи разговор".

"Према томе, далеко смо од неког дефинитивног предлога, али Србија је јасно рекла шта су наше црвене линије. Ми смо спремни да разговарамо, важно је учествовати у дијалолгу", поручио је Дачић.

Он је рекао да је Србија конструктивна и да то виде представници међународне заједнице.

"Да ли то желе да кажу или не желе да кажу, или желе да кажу на потпуно погрешан начин, не желећи да се Приштина љути, то показује само да и даље постоји једна необјашњива ирационална повезаност између неких западних земаља и њиховог чеда, представника независног Косова, да тако кажем", навео је Дачић.

Он је нагласио да "нема напретка у дијалогу са Приштином" док се не изврши притисак на Куртија.

"А ми јесмо за тај дијалог, да се он настави", поручио је Дачић.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара