Читај ми!

Брисел: Београд и Приштина доставили одговоре на француско-немачки предлог

Портпаролка ЕУ за спољне послове Набила Масрали појаснила је да су Београд и Приштина доставили одговоре на француско-немачки предлог за нормализацију односа.

Набила Масрали је, поводом изјаве високог представника за спољну политику ЕУ Жозепа Бореља да очекује реакцију Београда и Приштине о предлогу Немачке и Француске за нормализацију, изјавила да су две стране доставиле одговоре и да ће се са Београдом и Приштином о томе разговарати наредних дана.

Масрали је рекла и да је "немачко-француски предлог био презентован Београду и Приштини да би направили конкретан и неповратан напредак на путу ка широкој реализацији нормализације односа".

Нагласила је да у току руске агресије у Украјини не може бити тензија у Европи, као и да се мора савладати перманентна криза и смање тензије између Београда и Приштине.

"У том контексту је Високи представник за спољну политику тражио од обе стране на направе брзи напредак око предлога и дао је мандат специјалном представнику Мирославу Лајчаку да продужи разговоре са странама. Ми позивамо обе стране да искористе ову прилику и да направе историјски корак у нормализацији односа, што је за њих кључно да би напредовали према ЕУ", рекла је Масрали.

Комисија, каже Масрали, "не може да коментарише садржину тог документа и не може да каже више од тога што су већ јавно рекли председница Комисије и високи представник ЕУ".

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је јуче у Берлину да ЕК подржава немачко-француски предлог за решење косовског питања и да ће га интегрисати у дијалог.

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчаком борави вечерас у Београду, где ће се састати председником Александром Вучићем.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се