Без Србије нема решења за Косово

Косово без пристанка Србије не може никада бити независна држава, нити чланица УН, изјавио председник Борис Тадић. Нико не може условљавати Србију претходним учлањењем у НАТО на путу ка чланству у ЕУ, истакао Тадић.

Председник Србије Борис Тадић оценио је да Косово, без сагласности Србије, никада не може постати чланица Уједињених нација и додао да ентитет који не може постати члан те међународне организације, никада у суштини неће бити независна држава.

"Сама та чињеница јасно говори да без Србије не може да се реши проблем будућег статуса Косова и Метохије. Стратегија да се Србија стави пред свршен чин планом убрзаног признавања независности Косова не даје резултате, нити ће их дати", рекао је Тадић у интервјуу за магазин "Одбрана", поводом Дана Војске Србије.

Председник је додао да је Србија из тих разлога питање Косова поставила пред међународним институцијама - Генералном скупштином УН и Међународним судом правде, и оценио да се на крају мора постићи конструктивно, миротворно, одрживо и обострано прихватљиво решење.

Тадић је додао да ће, након одлуке Међународног суда правде, Србија суверено одлучити које ће правне и дипломатске кораке предузети, али је поновио да Србија не прихвата нити ће икада прихватити план Мартија Ахтисарија.

"Дубоко верујем у преговоре и дијалог и другачију политичку одговорност, у ненасилне методе, миран и рационалан процес. Сви који мисле да постоји другачији начин, дубоко се варају. Без преговора и дијалога и компромиса са обе стране нема решења", рекао је Тадић и додао да греше политичари који сугеришу Приштини да одбије компромис и дијалог.

Резолуција о Сребреници морална обавеза

Говорећи о Резолуцији о Сребреници, председник је поновио да је то морална обавеза Србије према страшном злочину који је у светским размерама постао симбол зла на простору бивше СФРЈ.

"Када то учинимо, с правом ћемо моћи да очекујемо да ће исти принцип важити и за друге државе и народе чији су припадници извршили злочине према Србима. Доћи ће и то питање на дневни ред", рекао је Тадић.

Говорећи о чланству у НАТО-у, председник Србије је подсетио да је Скупштина Србије донела резолуцију о одбрамбеној неутралности и да је актуелна влада неће мењати нагласивши да Србију нико не може условљавати претходним учлањењем у НАТО на путу ка чланству у Европској унији.

"У самом програму Партнерство за мир има још пуно простора које Србија може да испуни остварујући конкретну корист за себе и за своју војску", рекао је Тадић.

Председник Тадић је, међутим, критиковао странке које, како је рекао, обмањују грађане "ударајући по танкој жици негативних емоција" по питању НАТО и које су, како сматра, лагале да ће потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ означити и признање независности Косова и Метохије.

"Исти ти данас покушавају да преваре грађане тврдећи да неко иза њихових леђа хоће да донесе одлуку о уласку у НАТО јер само у таквој атмосфери страха и општег неповерења њихова политика види шансу", истакао је Тадић.

"Овде се, наиме, ради о њиховом недостатку храбрости да кажу шта им је заиста на души - а то је референдум против уласка Србије у ЕУ, па зато, да се Власи не досете, иду изокола, рачунајући на негативан емотивни набој који тема НАТО има код нас", рекао је Тадић.

Војска Србије професионална 2011.

Председник Тадић изразио је уверење, поводом 15. фебруара Дана Војске Србије, да ће у 2011. години оружане снаге бити у потпуности професионализоване.

Тадић је оценио да је размеђе 2010. и 2011. године време за остваривање кључних циљева реформе попут доношења свих стратегијских докумената, професионализације и успостављања услова за веће учешће војске у мировним мисијама.

"За нашу јавност, која се не бави стратегијским документима и реформом система, важна је чињеница да ли је наша војска професионализована или није, да ли наши младићи иду на редовно служење војног рока или не иду. Верујем да ћемо постићи циљ и да ћемо у 2011. години моћи да кажемо да је ВС потпуно професионализована", рекао је Тадић.

Председник је рекао да ће реформе бити настављене упркос економској кризи јер је то интерес Србије и додао да припадници Војске заслужују искрено признање за напоре које улажу како би војска била спремна да одговори на све изазове и претње са којима се држава суочава.

Учешће у мировним мисијама јача кредибилитет Србије

Тадић је указао на значај већег учешћа професионалних припадника ВС у мировним операцијама у свету и оценио да земље које доприносе миру и стабилности имају већи кредибилитет у свету.

"Политичка корист је више него очигледна и мислим да ту поједини политички актери праве велику грешку и лошу услугу нашим грађанима када Србију гурају у изолацију и када се противе учествовању наше војске у мировним операцијама", рекао је Тадић и додао да ће припадници ВС ићи само у мисије под мандатом Уједињених нација.

Председник је изразио задовољство због напретка у производњи и извозу производа одбрамбене индустрије и подсетио да је 2003. године, када је почела реформа система одбране, та индустрија "била скоро на коленима".

"Сада већ размишљамо о новим инвестицијама и отварању нових тржишта, а враћамо се и на стара. Поред Ирака и Алжира, вратићемо се на тржишта неких афричких земаља, Блиског истока, Латинске Америке и Азије и то је важна чињеница", рекао је Тадић

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво